Pages Navigation Menu

Indiciile care se ascund in privire, sau cum ochii devin stiintific, oglinda mintii

Indiciile care se ascund in privire, sau cum ochii devin stiintific, oglinda mintii

eye-traking

Oamenii de stiinta britanici dezvolta un aparat de fotografiat pentru a diagnostica bolile mentale grave prin analiza miscarilor ochilor pacientilor. Schizofrenie sau depresie, toate vor reiesi din felul cum ne uitam la aparat. Tehnologia revolutionara functioneaza folosind o teorie veche de mai bine de un secol care ilustreaza modalitatile anormale de a privi obiectele si sunt asociate cu psihoza. Echipa din spatele experimentelor considera ca poate ajuta sa se diferentieze de la schizofrenie la tulburarea bipolara sau la depresia severa. Cercetarea consta in urmatoarea particularitate: aparatul foto va surprinde miscarile ochilor pacientilor cu probleme mentale si va ajuta la diferentiarea diferitelor tipologii, imaginile fiind stocate apoi pe ecranul unui computer.  S-a descoperit ca pacientii cu schizofrenie au explorat imaginile mai putin in profunzime sau privirea s-a odihnit mai mult timp pe anumite puncte si prea putin pe imaginea de ansamblu. Madhu Nair argumenta ca “ progresele recente in tehnologia eye-tracking, au permis utilizarea unor anomalii in miscarea ochilor ca markeri demni de incredere pentru a intari diagnosticul acestor tulburari mentale”.

Considerat un pas important in psihiatrie,  aceasta noua tehnica vine din urma sa recupereze perioada in care tomografiile craniene si testele ADN au dat gres in a diagnostica pacientii cu probleme mentale. Cu alte cuvinte, testul de ochi produce rezultate cu o precizie de 95% in termen de 30 de minute, in conditiile in care ar putea dura ani pana a se ajunge, pe cale normala, la diagnosticul adevarat. Profesorul Nick Craddock de la Royal College of Psychiatrists argumenteaza ca “ legatura intre miscarile anormale ale ochilor si bolile severe mentale garanteaza mai multe cercetari. Aceste tulburari au efecte fizice in creier si in corp, nu toate fiind <in minte>”.

Iata ca mai nou, eye-traker-ul, depaseste limitele laboratorului si a comercialului unde managerii de produse vor sa vada pe ce element, culoare, desen isi coboara privirea consumatorii pentru a scoate in evidenta calitatile marfurilor si devine si o sursa importante de studiu in pre-diagnosticarea pacientilor cu boli mentale.

 

Sursa: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2519849/The-clue-eyes-British-scientists-develop-ground-breaking-camera-test-diagnose-mental-illnesses.html

Sursa foto: Alamy

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>