Pages Navigation Menu

Inalt sau scund?

Inalt sau scund?

Big-Small-Short-Tall

“Sunt mai mare decat tine”. Una dintre cele mai populare replici ale copilariei poate fi simbolul unor influente psihologice pe care inaltimea o are asupra individului, pornind de la primii pasi si ajungand pana la inevitabila batranete.

Un studiu realizat in cadrul Universitatii Oxford a ajuns la concluzia ca oamenii tind sa perceapa diferit realitatea, in functie de statura pe care o au si mai ales tind sa relationeze diferit cu ceilalti, in functie de aceasta variabila. Mai exact, acestia sustin ca exista mai multe sanse sa intalnim probleme de incredere in cazul persoanelor care sunt nevoite sa priveasca realitatea “de jos”. Aceasta variatie a nivelului de la care ne privim unul pe celalalt, apare inca din vremea copilariei noastre cand trebuie sa ne uitam in sus la adulti ceea ce ne face sa ne simtim neputinciosi si evident, foarte mici.

short_1477545c_xlarge

De ce problema staturii ne urmareste si la maturitate? Realizatorii studiului spun ca raspunsul se afla undeva in perioada omului preistoric, nevoit sa vaneze si sa se protejeze impotriva pradatorilor. Altfel spus, o inaltime impozanta aducea avantaje reproductive pentru capturarea prazii si evitarea pericolelor, ceea ce crestea sansele supravietuirii parintilor inalti si a progeniturilor lor.

Revenind la societatea actuala, care este totusi diferita de cea a omului preistoric, vedem ca unele perceptii si-au pastrat esenta, chit ca au suferit transformari. “Barbatii mai inalti sunt perceputi ca avand un status social mai inalt, abilitati de lider mai puternice si ca avand mai mult succes ocupational decat cei cu o statura medie sau mica”, spune  Linda A. Jackson, profesor de psihologie in cadrul Universitatii de Stat din Michigan. Aceasta mai spune ca in cazul persoanelor de sex feminin, impactul inaltimii nu este atat de mare, insa el exista. “O femeie manager cu o inaltime de 1.50 m s-ar putea sa fie nevoita sa munceasca mai mult pentru a fi luata in serios”

Daca o inaltime modesta ne poate face sa ne simtim mai nesiguri cu privire la mediul inconjurator, ce se intampla in cazul batranilor, care odata cu inaintarea in varsta, pierd si cativa centimetrii in inaltime? “Mama mea a fost mereu mai inalta decat mine cu aproximativ 3 centimetrii pana cand a inceput sa se faca mai mica, odata cu inaintarea in varsta”, spune Susan Heitler, psiholog. Pana la urma balanta s-a inversat si aceasta a devenit mai inalta decat mama sa, o transformare care a facut-o pe mai tanara femeie sa fie mai protectoare si grijulie cu cea care la un moment dat era adultul la care privea de jos, ca si copil.

Short-and-Tall

In concluzie, inaltimea este un factor care poate avea un impact important in evolutia noastra ca oameni, insa trebuie mentionat ca studiile nu pot cuprinde toate variabilele existente in structura fiintei umane si mai ales pot fi eronate de particularitatile individuale. Si pana la urma, mereu va exista acel “mic, dar puternic”.

sursa articol: www.nationalgeographic.com

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>