Pages Navigation Menu

In zece ani colonizam planeta Marte

In zece ani colonizam planeta Marte

Proiectul Mars One, initiat de antreprenorul olandez Bas Lansdarp, isi propune sa infiinteze o colonie permanenta pe planeta Marte. In 2023 patru cadeti spatiali au sansa sa devina nemuritori in ochii istoriei.

dnews-files-2013-05-mars-dust-art-670x440-130509-jpg
Pentru 38 de dolari, sau mai putin pentru cei care vin din tari cu PIB mai mic decat al Statelor Unite, peste 165 de mii de voluntar s-au inscris sa paraseasca Pamantul pentru a se stabili permanent pe planeta rosie. Printre ei se afla si acesti 15 romani.
Dupa perioada de inscrieri, care s-a incheiat la 1 septembrie, urmeaza un antrenament riguros de 8 ani de zile pentru 40 de candidati selectati de voturile publicului.
Primul zbor este stabilit in septembrie 2022, iar pentru calatoria spatiala de sapte luni sase echipe de patru oameni vor fi selectati pe criterii nu cu mult diferite de cele folosite pentru un reality show.
Costurile estimate ale expeditiei se ridica la sase miliarde de dolari. Fondurile vor proveni din transformarea intregii “excursii”, de la pregatiri pana la lansare, intr-un spectacol televizat finantat de media si agentiile de publicitate. Asta inseamna ani de zile de show-uri “Big Brother” la finele carora publicul alege 24 de castigatori. Cu alte cuvinte, posibila colonie martiana va fi defapt formata din cei mai carismatici voluntari.
Cele sase echipe vor fi supuse unor probe de rezistenta fizica si psihica, vor primi instructaj medical si de supravietuire in conditii extreme, vor invata sa-si creasca singuri mancarea, sa-si administreze resursele limitate si sa adapteze mediul nevoilor timp de doi ani, cand colonia se va largi cu alti patru membri. Defapt, din punct de vedere al conditiilor si izolarii, expeditia seamana izbitor de mult cu una in Antarctica.

frontpage-camera-6_f
Ei vor ateriza intr-o baza spatiala formata din sase module locuibile de forma unor trunchiri de con si de dimensiunea a doua staturi de om care comunica prin coridoare. O replica a habitatului va fi construita si pe Pamant pentru teste tehnologice si antrenament.
Cu timpul, initiatorii proiectului spera sa stabileasca o colonie martiana permanenta si autosustenabila de dimensiunea unui mic sat. Dar proiectul este departe de a fi finalizat. Cele sase miliarde necesare expeditiei lipsesc, conditiile de viata de pe planeta limiteaza sederea fara efecte asupra organismului la 500 de zile, iar tehnologia care sa duca in siguranta un om pe Marte nu exista inca. In plus, daca totusi expeditia este gata de lansare, expertii au calculat nu mai putin de 600 de moduri in care temerarii colonisti pot sfarsi tragic din secunda aprinderii motoarelor pana la aterizarea pe planeta vecina.

Mars-One-habitat

 

Asa ca totul risca sa ramana defapt doar o afacere bazata pe un reality show spectaculos.
Sursa: http://www.mars-one.com/en/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>