Pages Navigation Menu

Imagini ale lumii trecatoare- expozitie de gravura japoneza la Muzeul National de Arta

Imagini ale lumii trecatoare- expozitie de gravura japoneza la Muzeul National de Arta

afis gravura japoneza

Muzeul National de Arta al Romaniei gazduieste pana pe 20 octombrie expozitia de gravura japoneza intitulata Imagini ale lumii trecatoare: Razboinici si poeti, actori si femei frumoase: Gravuri de Utagawa Kuniyoshi. Expozitia face parte dintr-un proiect mai amplu menit sa valorifice patrimoniul de gravura japoneza al muzeului, destul de putin cunoscut publicului din Romania. 

            Pe perioada expozitiei pot fi vazute un numar de 59 de gravuri create de Utagawa Kuniyoshi (1797-1861), fiind unul dintre ultimii mari reprezentanti ai scolii Utagawa, scoala care a dominat cea mai productiva perioada a gravurii policrome japoneze.

Dar cine este Kuniyoshi? Acesta era fiul unui boiangiu din Edo, care si-a facut primii ani de ucenicie in atelierul tatalui sau, ca mai apoi sa fie acceptat ca elev al renumitului gravor Utagawa Toyokuni I. Prima sa serie importanta publicata intre anii 1827 si 1830 a fost inspirata de personajul unui cunoscut roman medieval chinez, Suikoden. Apoi, in urmatorii ani temele abordate de acesta in lucrarile sale s-au diversificat, reprezentand femei frumoase si actori in scenele de teatru kabuki, foarte apreciate de public la acel timp. Dar, reusitele sale artistice raman totusi plansele si tripticele razboinice, numite musha-e. Mai mult decat atat, activitatea sa artistica a cuprins o cantitate impresionanta de lucrari care prezinta fie episoade memorabile din istoria Japoniei, fie fapte de arme ale unor eroi sau legende cunoscute.

Majoritatea dintre aceste gravuri sunt expuse in premiera, ilustrand o buna parte din temele principale pe care Kuniyoshi le-a abordat in activitatea sa artistica, ceea ce l-au facut sa ramana unul dintre maestrii absoluti ai gravurii japoneze.

gravura japoneza

 

One Comment

  1. Din cate stiu, in acest teatru specific Japoniei, numit tetru kabuki, rolurile femenine erau interpretate tot de barbati.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>