Pages Navigation Menu

Imaginea săptămânii: O gaură neagră, descoperită de NASA

Imaginea săptămânii: O gaură neagră, descoperită de NASA

O gaură neagră cu o viteză de creștere extrem de rapidă a fost descoperită în luna iunie a acestui an de către cercetătorii de la NASA.

Gaura neagră

Gaura neagră

Un material publicat de către oamenii de știință de la NASA anunță existența unei găuri negre cu o dezvoltare foarte rapidă, astfel încât ea depășește chiar și viteza de creștere a galaxiei din care face parte, conform Agerpres.

Descoperire pune sub semnul întrebării unele aspecte cuprinse în teoriile existente despre dezvoltarea galaxiilor. Această gaură neagră a fost descoperită prin intermediul telescopului spațial Hubble, aparținând NASA, iar existența ei a fost confirmată și de observațiile realizate prin intermediul programului Sloan Digital Sky Survey dar și prin telescoapele XMM-Newton, aparținând ESA și respectiv Chandra X-ray Observatory, aparținând NASA.

Observațiile au fost continuate de Benny Trakhtenbrot, de la Institutul pentru Astronomie din Zurich, alături de o echipă internațională de astrofizicieni, prin intermediul telescopului Keck din Hawaii. Datele obținute de echipa coordonată de Trakhtenbrot au confirmat creșterea rapidă a găurii negre supermasive situată în galaxia CID-947, informează aceeași sursă.

Existența unei găuri negre poate fi dedusă prin observarea interacțiunii ei cu materia din jur. Astrofizicienii sunt de părere că în centrul majorității galaxiilor, inclusiv Calea Lactee, se află câte o gaură neagră supermasivă.

Ce este o gaură neagră?

O gaură neagră este un obiect astronomic cu un câmp gravitaţional atât de puternic, încât nimic nu poate scăpa din interiorul lui: nici macar lumina pe care o absoarbe – din pricina acestui fenomen, venind si numele de gaura neagra.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>