Pages Navigation Menu

Idolul Shigir– chipul cioplit peste care au trecut mileniile – cea mai inalta statuie din lume

Idolul Shigir– chipul cioplit peste care au trecut mileniile – cea mai inalta statuie din lume

inside_idol_in_museum

De doua ori mai vechi ca piramidele egiptene, acest exemplu al creativitatii umane a fost recuperat in ianuarie 1890, in apropiere de Kirovgrad, dar ramane o incertitudine varsta, mostre ale acestui Idol fiind trimise in Germania pentru a fi testate.
Considerat a avea in jurul a 9500 ani vechime, fabricat din lemn de zada batran de 159 ani, statuia este acoperita cu simboluri mezolitice care nu au fost inca decodate. Cu o inaltime de aproximativ 2,8 metri, se pare a avea sapte fete.
Natura a protejat acest Idol de-a lungul mileniilor cu un strat gros de patru metri de turba pe locul unei mine de aur. Aflat in prezent la Muzeul de Istorie Yekaterinburg, lipsa de fonduri a impiedicat pana in present o testare corespunzatoare a varstei acestei comori din muntii Urali.
“O astfel de sculptura nu exista in intreaga Europa. Studiind acest Idol, este un vis devenit realitate”, afirma Profesorul Thomas Terberger de la Departamentul de Patrimoniu Cultural din Saxonia Inferioara.

inside_idol_face
Uwe Hoysner, de la Institutul de Arheologie din Berlin, a declarat: “Idolul este sculptat din zada care, asa cum se vede din inelele anuale, a avut cel putin 159 ani vechime.
Probele noi selectate contin informatii importante despre izotopi care corespund perioadei in care copacul a crescut.”
Mihail Zhilin, profesor al Institutului de Arheologie al Academiei Ruse de Stiinte, a declarat: “Aceasta este o sculptură unica, fara asemanare in lume. Shigir Idol este atat de plin de viata si atat de complex. Ornamentele care acopera Idolul sunt informatiile criptate ale cunostintelor pe care oamenii le-au asimilat de-a lungul existentei lor “.
Mostrele folosite pentru analiza au fost taiate in 1997. Au fost extrase diferite parti din terenul cu turba. Profesorul Dmitri. I. Lobanov a asamblat principalele fragmente pentru a reconstitui sculptura de 2.8 m inaltime, iar in 1914, arheologul siberian Vladimir Tolmachev a propus o varianta de reconstructie prin integrarea tuturor fragmentelor neutilizate. Unele parti s-au pierdut in timp, dar au ramas desenele acestui arheolog din care se sugereaza o inaltime initiala de 5.3 m. Cei 1.93 metri nu au supravietuit revolutiilor si razboaielor secolului XX si au ramasi vizibili doar in desene.
Dar chiar si asa, ramane cea mai inalta statuie de lemn din lume. Intrebarea pe care o dezbat acum oamenii de stiinta rusi consta in modul in care acest Idol, la fel de mare ca o casa cu doua etaje a fost tinut in pozitie verticala. Personalul muzeului este de parere ca nu a fost niciodata ingropat pentru a sta in picioare sau putin probabil sa fi fost sprijinit de un copac deoarece s-ar fi acoperit mai bine de jumatate din ornamente. Prin urmare, pozitionarea statuii ramane un mister.
Tot personalul muzeului sugereaza ca Idolul a fost un antic „navigator”, o harta. Linii drepte, linii valurite si sageti indica modalitatile de a ajunge la destinatie si numarul de zile pentru o calatorie: valurile reprezentand drumul pe apa, liniile drepte-ravene si sagetile-dealuri.
Inca o data suntem uluiti de misterele trecutului, de enigmele care se ascund in pantecele pamantului, de capacitatea umana de a-si crea repere si de a folosi natura, de a identifica cele mai solide materiale pentru a se ajuta in orientare, pentru a supravietui.

information_items_1545

Sursa: Siberian Times

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>