Pages Navigation Menu

Ice Age si disparitia mamutilor

Ice Age si disparitia mamutilor

mamut-lanos-5

Disparitia mamutilor, in urma cu 10000 de ani, a fost pusa pe seama mai multor cauze, specialistii emitand diverse ipoteze. Cele mai des intalnite au fost: o boala contagioasa fatala, schimbarile climatice si vanarea excesiva de catre oamenii preistorici.

Recent oamenii de stiinta au descoperit unele indicii care au sugerat ca schimbarea climatica a fost principalul factor care a dus la disparitia mamutilor.

Analiza ADN-ului a aratat ca numarul mamutilor lanosi a scazut pe masura ce se schimba clima. Toate aceste rezultate au fost publicate in jurnalul stintiific “Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences”.

Love Dalen, de la Muzeul suedez de Istorie Naturala, a afirmat ca mamutii au trecut prin mai multe extinctii locale si prin migratii.  De exemplu acum 120000 de ani populatia mamutilor a scazut de la cateva sute de mii la cateva zeci de mii. Totul se datora incalzirii climatice. Ulterior o data cu aparitia erei glaciare populatia mamutilor a crescut din nou.

Echipa sa a analizat ADN-ul de la 300 de mamuti. Prin aceste cercetari, acestia au reusit sa afle numarul exact al mamutilor.

Mammoth_2336743b

Aceeasi echipa suedeza a mai descoperit ca declinul care a dus la disparitia mamutilor lanosi a inceput acum 20000 de ani, cand era glaciara era la apogeul sau.

Cercetatorii au speculat ca era atat de frig incat iarba (hrana de baza a mamutilor) s-a imputinat. Declinul a fost grabit cand s-a terminat era glaciara, posibil deoarece iarba a fost inlocuita cu paduri in sud si cu tundra in nord.

woolly_mammoth_1_81020400

Sursa: BBC

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>