Pages Navigation Menu

HITLER: Lider cu orice preț

HITLER: Lider cu orice preț

Lumea încearcă să-şi explice cum a fost posibil ca un om fără o pregătire, fără o educaţie, un om fără mari posibilităţi atât intelectuale, cât şi materiale, un om care practic vagabonda prin Viena, să ajungă să conducă statul german  şi să pună în practică o politică rasială, criminală, care a dus la o nouă deflagraţie mondială şi la moartea a milioane de oameni.

adolf hitler

Un lider lider excepțional ca influență, Hitler a avut un sistem de valori total nepotrivit în sistemul din care făcea parte (și anume Europa – întreaga lume), scriu istoricii. În cele din urmă, un singur om, un singur lider poate schimba foarte multe dintre caracteristicile sistemului în fruntea căruia este, la fel cum Hitler  a schimbat fața Germaniei.

Asumarea rolului de lider

Propaganda și teroarea au făcut parte din războiul psihologic, prin care nazismul s-a opus lumii nenaziste, iar teroarea desfăşurată de poliţia nazistă reprezintă, în fapt, forma de guvernare, căci naziştii nu omorau mari personalităţi ale lumii politice, ci pur şi simplu omorau mici funcţionari socialişti sau membri ai partidelor opuse, arătând astfel populaţiei că era foarte periculos să fii un simplu membru într-un partid, altul decât cel nazist .

Astfel, în ciuda tuturor absurdităților comise de aparatul opresiv nazist, Hitler a ajuns să conducă Germania și să fie susținut de milioane de oameni, totul stând în carisma de lider de care a dat dovadă, acesta jucând, totodată, rolul unui manager autocrat, definit în literatura de specialitate ca fiind cel care își subestimează subalternii.

Rezolvarea crizei financiare: Marele plus al lui Hitler

În a doua parte a anilor ’20, când economia Germaniei își revenea după război, Hitler nu a fascinat decât foarte puțini oameni. La alegerile din 1928, Partidul Nazist primit decât 2,6% din voturi, însă cinci ani mai târziu, Hitler reușește să fie numit Cancelar, iar partidul său ajunge la conducerea Germaniei.

Cheia acestei evoluții stă în schimbările pe care le-a făcut în domeniul financiar. Marea Criză economică începută în 1929 a dus la creșterea spectaculoasă a ratei șomajului în Germania și la prăbușirea băncilor. În acest context, Hitler și ideile sale, promovate prin eficientul aparat de propagandă al Partidului Nazist, au început să atragă din ce în ce mai mulți adepți (tocmai pentru că lua o decizie managerială și rezolva o criză – cea financiară). Jutta Reudiger, care a început să sprijine NSDAP-ul în acea perioadă, declara că Hitler apărea drept salvatorul Germaniei.

Cum își vedeau germanii liderul? ”Mitul Hitler” a fost un fenomen cu două fețe: pe de-o parte, a fost o creație extraordinară a propagandei și, pe de altă parte, a fost și o reflecție a unui sistem de valori și structuri socio-politice deja existente ce au permis impunerea unui presupus Erou în poziția de lider.

Hitler-NatGeo

Principii de leadership aplicate la Hitler

Adolf Hitler nu a fost în zadar numit lider. Principiile de leadership sunt foarte clare în cazul său în cazul său prin scopul propus, după cum am amintit și mai sus, a avut crezurile sale după care s-a ghidat, a fost convingător și lumea a avut încredere în el. Mai mult decât atât, a știut cum să-și construiască discursurile în așa fel încât să fie stăpân pe sine și pe situație și a gândit ca un adevărat lider – strategia sa, comună cu a oricărui lider a fost să realizeze ceva care să rămână întipărit în istorie.

Urmărind tipologia weberiană (privind legitimitatea rațională, tradițională și carismatică), Hitler reprezintă cel mai bun exemplu pentru modelul „liderului carismatic”. El nu era un politician normal, unul care promitea, să spunem, reducerea taxelor sau îmbunătățirea sistemului de sănătate, ci un lider cvasi-religios care promitea națiunii nimic altceva decât  Salvarea – Hitler este astfel personajul critic pentru funcţionarea în bune condiţii a Germaniei, pentru crearea unui climat favorizant, atribuindu-și rolul de reprezentare.

Istoricul Laurence Reesa a afirmat că ideile lui Hitler în legătură cu ideea superiorității rasiale a germanilor au contat foarte mult, deoarece le-au dat impresia germanilor că sunt speciali și mai buni decât alții. Acest element ar fi contribuit enorm la consolidarea relației dintre lideri și supuși, el fiind astfel liantul, datorită și faptului că puterea îi era recunoscută de o masă exorbitantă de adepți.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>