Pages Navigation Menu

Halloween in stil mexican

Halloween in stil mexican

In perioada 31 octombrie – 2 noiembrie, mexicanii sarbatoresc Dia de los Muertos (Ziua Mortilor in romana), adica un fel de Halloween condimentat cu traditii din vremea aztecilor.

Inca dinainte de ocupatia spaniola, bastinasii ii comemorau (atunci in luna august) pe cei disparuti, carora le pastrau craniile. Acestea simbolizau nemurirea si erau expuse in cadrul unor ritualuri inchinate “Doamnei care aduce moartea”.

Calaveras (Large)

Dupa trecerea la religia catolica, preotimea s-a gandit sa interzica aceasta manifestare pagana, insa, vazand amploarea si semnificatia (destul de apropiata de morala crestina), a decis sa fie adoptata ca zi de pomenire a mortilor.

Cimitir (Large)

Asa ca, in aceste zile, mormintele sunt curatate, se fac slujbe si se aduc ofrande (flori, mancare, bautura sau jucarii), lumanari; iar in case se organizeaza altare, pe care se afla laolalta obiecte de cult (statuete, cruci), poze ale celor trecuti in lumea cealalta, dar si celebrele calaveras (care amintesc de trecut), adica niste figurine in forma de cranii, ce pot fi comestibile (prajiturele, bomboane) sau doar pentru decor.

Oameni imbracati in Catrina (Large)

Desi este privita, de regula, ca o sarbatoare intima, de familie, globalizarea a schimbat putin optica. Tot mai multi tineri, influentati de Halloween-ul american, petrec in cluburi sau in strada, costumati in Catrina (zeita mortii) sau in alte personaje inspaimantatoare, iar copiii merg cu colindul (la fel ca si vecinii lor din nord), in cautare de dulciuri.

Foto: www.flickr.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>