Pages Navigation Menu

Grigore Lese: De 25 de ani o tot tinem intr-o distractie

Grigore Lese: De 25 de ani o tot tinem intr-o distractie

Aproape 4000 de oameni au venit sambata seara, 30 noiembrie, de Sfantul Andrei, sa-l vada pe Grigore Lese, unul dintre fenomenele muzicii romanesti, intr-un spectacol grandios ”Istorie. Traditie.Rost”.

grigore lese news up

Sala Palatului din Capitala a gazduit in seara sfantului Apostol roman unul dintre cele mai asteptate spectacole ale anului. La sfarsit de Brumar, Grigore Lese a adunat pe aceeasi scena cantareti de pretutindeni, aproximativ 40, necunoscuti publicului larg si ”neumblati pe la televiziuni”, dupa cum afirma insusi artistul.

Un spectacol complex din toate punctele de vedere, de la hore interpretate magistral de muzicianul masamuresean, pana la colinde stravechi, doine sau cantece solemne si vesele, a starnit ropote de aplauze si a ridicat la final intreaga sala in picioare.

Astfel, colindele stravechi au fost interpretate de Marian-Vasile Ghica din Calarasii Vechi, iar Mihai Moldovan din Idicel Pădure – Mures a inaltat semnalele de corn, spre vestirea adunarii, cu sunetul fluierului sau din lemn de cires. Un moment muzical tulburator a apartinut ultimei generatii de aromani de la Cogealac – Constanta, a carei linie melodică a fost sustinuta de cimpoi si pe ison gutural.

Uniunea Cosmosului

Grigore Lese a cantat o serie de cantece istorice, “Scrisoare de pe front” sau “Bată-te Americă, bată”, menite sa transmita mesaje puternice publicului. Si, ce-i drept, acesta nu a ramas nepasator, colectia de melodii interpretate de artist reusind sa smulga si cateva lacrimi. Nu a lipsit nici muzica  de petrecere, cantecele batranesti, cantecele lirice si satirice interpretate de Taraful lui Vasile Firuta din Islaz – Teleorman si de Taraful din Babiciu – Olt. Artistul Lese a avut doar cuvinte de lauda la adresa lui Firuta, spunand: ”Dar-asr Dumnezeu sa cante toti ca Firuta, ca atunci n-am mai fi in Uniunea Europeana, ci am fi in Uniunea Cosmosului.”.

Fanfara taraneasca din Saelele – Teleorman a fost unul dintre momentele importante ale spectacolului; membrii acesteia, majoritatea tineri, duc mai departe traditia muzicilor de taraf de alamuri specifica acestei zone din Romania.

Muzica, o taina care isi arata scanteile

“Cine-a zis dorului dor”, “Nu-i lumină nicări” si solemnul cantec de pelerinaj “Nu lasa Maicuta” au fost interpretate inaltator la finalul concertului de muzicianul Grigore Lese, fiind murmurate de intreaga sala care a inteles ca muzica e o taina care-si arata, din cand in cand, scanteierile.

Oamenii trebuie sa se duca fiecare pe cararea lui, ca atatia sunt pe cararea mea…

Intre momentele muzicale, Grigore Lese a vorbit despre istorie, despre activitatea lui si mai ales despre politicile din Romania, despre care a spus ca trebuie sa se schimbe: ” De 25 de ani o tot tinem intr-o distractie. Politicile culturale din Romania trebuie sa se schimbe. Cei care stau inchisi in birouri trebuie sa iasa pe scena si sa cante. Oamenii trebuie sa se duca fiecare pe cararea lui, ca atatia sunt pe cararea mea… ”.

Concertul lui Grigore Leşe “Istorie, tradiţie, rost” face parte din proiectul national cultural “Artă Contra Drog” 2014, initiat de CIADO Romania si Asociatia Culturala de Teatru, Muzica si Film “Dracula”, mesajul fiind unul substantial: ”Drogurile nu sunt periculoase pentru ca sunt ilegale, ci sunt ilegale pentru ca sunt periculoase.”.

Presedintele CIADO Romania, Balaceanu Stolnici, a declarat in cadrul evenimentului ca spectacolul sustinut de Grigore Lese a fost organizat in ideea de a inlocui dorinta de droguri cu dorinta de cultura.

 • grigore lese news up
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 12

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>