Pages Navigation Menu

Greva jaoneza in TVR

Greva jaoneza in TVR

     Dragoş Bocanaciu, preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR a anuntat o greva japoneza care va avea loc marti. Angajatii postului public de televiziune protesteaza impotriva reducerii salariilor si a orarului de munca, scrie MEDIAFAX.

TVR

     Greva japoneza presupune ca toti cei care se vor alatura demersului vor veni la munca, dar vor purta banderole albe pe brate pentru a avertiza conducerea TVR in privinta deciziilor ingrijoratoare pe care aceasta urmeaza sa le ia.

     Decizia avizata de Comitetul Director prevede reducerea timpului de munca de la opt la sase ore, lucru care atrage si scaderea salariilor angajatilor cu 25%. Hotararea urmeaza sa fie propusa in Consiliul de Administratie acolo unde sindicalistii spera ca va fi respinsa, conform lui Dragos Bocaniciu, citat de MEDIAFAX.

     Una dintre dorintele angajatilor TVR este ca drepturile de autor, coventiile civile sau contractele de colaborare sa fie excluse. Acestea nu ofera stabilitatea locului de munca si il transforma pe jurnalist intr-o persoana vulnerabila. In plus, Bocanciu arata ca TVR are „angajati de valoare” care pot realiza munca facuta de colaboratori, in acest fel reducandu-se si cheltuielile „din interior”.

     Angajatii care doresc sa protesteze fata de propunerile conducerii TVR pot participa la aceasta greva japoneza care nu are un termen limita. Presedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor a afirmat, potrivit MEDIAFAX, ca oamenii trebuie sa lupte pentru drepturile lor salariale, luand in calcul si alte forme de protest cum ar fi iesirea in strada si pichetarea Guvernului si a Parlamentului.

     Dragos Bocanciu a declarat ca reducerea slariilor cu 25% ii va demotiva pe angajati si ca sindicatul pe care il conduce nu va fi niciodata de acord cu o astfel de decizie care doar alimenteaza starea de tensiune din interiorul televiziunii publice.

     Nu este prima data cand se iau astfel de masuri la TVR. In 2013 au fost concediati 619 angajati, postul public de televiziune adoptand deseori metoda restructurarii.

     In urma acestor restructurari, fostii angajati care s-au simtit neindreptatiti au cautat rezolvarea in justitie. Din aproximativ 300 de procese intentate impotriva TVR, 15% au fost castigate de reclamanti, conform MEDIAFAX. Restructurarea a fost realizata cand Consiliul de Administratie era condus de Claudiu Saftoiu. Actualul director interimar, Stelian Tanase, a spus ca nu planuieste noi concedieri in Televiziunea Romana.

     Desi in 2013 TVR a avut un profit de circa 3,17 milioane de lei, datoria istorica de 778 de milioane de lei la sfarsitul anului trecut este inca un obstacol major in calea dezvoltarii postului public.

Sursa: http://www.mediafax.ro

Sursa foto: http://www.emaramures.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>