Pages Navigation Menu

Google marchează împlinirea a 270 de ani de la naşterea lui Alessandro Volta, printr-un doodle special

Google marchează împlinirea a 270 de ani de la naşterea lui Alessandro Volta, printr-un doodle special

Alessandro-Volta-doodleg

Motorul de căutare Google a creat un doodle special pentru a celebra 270 de ani de la naşterea fizicianului Alessandro Volta, inventatorul pilei electrice şi om de ştiinţă al cărui nume a fost dat unităţii de măsură a tensiunii electrice, voltul.

Logoul afişat pe pagina principală a motorului de căutare Google este interactiv, la un click pe butonul din centru afişându-se un filmuleţ care prezintă schematic construirea unei pile electrice, invenţie a lui Alessandro Volta, iar, pe măsură ce aceasta este completată, literele ce formează cuvântul “Google” se aprind.

Alessandro Volta a fost un fizician italian care a trăit între 18 februarie 1745 şi 5 martie 1827. Volta s-a născut în oraşul italian Como, într-o familie nobilă, şi a refuzat o carieră bisericească, după cum era tradiţia în familia sa, arătându-se interesat de ştiinţă de la vârsta de 14 ani.

Volta a publicat prima lucrare despre electricitate, un subiect în vogă în epoca sa, în 1769, iar cartea îl ajută să obţină un post de profesor la un liceu din Como. Zece ani mai târziu ajunge profesor la Universitatea din Pavia.

Printre invenţiile sale se numără electroforul, creat în 1774, un instrument care măsoară acumularea de electricitate statică şi care stă la baza condensatoarelor utilizate și în prezent, şi electroscopul, un instrument care permite evidențierea diferențelor de potențial, creat în 1775.

Dar cea mai importantă invenţie a lui Volta este pila electrică, datând din 1800, dispozitiv ce stă la baza bateriilor electrice din prezent. Pila voltaică permite transformarea energiei chimice în energie electrică şi constă dintr-o coloană verticală compusă dintr-o succesiune de discuri: unul de cupru, unul de hârtie îmbibată în soluţie salină, unul de zinc. La capetele coloanei verticale sunt ataşate două fire metalice, între care se produce un curent electric continuu de joasă intensitate.

Pila voltaică a marcat debutul unei noi epoci în fizică, aparatul permiţând în anii ulteriori mai multe descoperiri, printre care se află şi descoperirea efectului magnetic al curentului electric.

Savantul italian a fost premiat de Royal Society din Londra, medaliat şi înnobilat cu titlul de conte de Napoleon Bonaparte, numit membru al Institut de France, dar, în mod clar, cea mai mare recunoaştere a meritelor sale a venit din partea comunităţii ştiinţifice, care a dat numele său, volt, unităţii de măsură pentru forța electromotoare și potențialul electric (tensiune electrică).

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>