Pages Navigation Menu

Gerul Bobotezei si traditii pastrate din batrani

Gerul Bobotezei si traditii pastrate din batrani

Boboteaza sau Botezul Domnului din 6 ianuarie alaturi de ziua Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului, praznuita in 7 ianuarie, sunt sarbatoarile ortodoxe care incheie ciclul Sarbatorilor de Iarna.

boboteaza149-1357484709

Gerurile nasprasnice de odinioara, cand oamenii indurau frigul sa ia agheazma mare, au fost inlocuite cu temperaturi pozitive in acest an.

La fel ca mai toate sarbatorile romanesti, si Boboteaza are obiceiurile ei specifice, pastrate cu sfintenie de majoritatea romanilor.

Potrivit traditiei, in ajunul Bobotezei, in casele romanilor se pregateste o masa asemanatoare cu cea din Ajunul Craciunului. Astfel, sub faţa de masa se pune fan sau otava, iar pe fiecare colt al acesteia se pune cate un bulgare de sare. Apoi, pe masa se asaza 12 feluri de mancare: coliva, bob fiert, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, bors de “burechiuse” sau “urechiusele babei” (fasole alba cu coltunasi umpluti cu ciuperci), bors de peste, peste prajit, placinte de post umplute cu tocatura de varza acra, placinte cu mac.

Nimeni nu se atinge de bucate pana nu soseste preotul cu Iordanul sau Chiralesa pentru a sfinti masa.

boboteaza-003

Se spune ca, in noaptea de Boboteaza, tinerele fete isi visează ursitul. Ele isi leaga pe inelar un fir rosu de matase si o ramurica de busuioc pe care o pun busuioc sub perna. Fetele ccare cad pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita in acel an, spune batranii.

In Bucovine, unde Boboteaza dureaza trei zile (5, 6 si 7 ianuarie), exista sate in care vecinii, prietenii si rudele obisnuiesc a se colinda reciproc, dupa cum exista comunitati in care, in aceste zile, reapar mascatii. Tinerii, mascati in babe si mosnegi, colinda mai ales pe la casele unde se gasesc fete de maritat, obiceiul fiind o reminiscenta a cultului mosilor si stramosilor precum si a unor vechi practici fertilizatoare, conform www.doxologia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>