Pages Navigation Menu

Gastronomia moleculara – Stiinta in bucatarie

Gastronomia moleculara – Stiinta in bucatarie

molecular_food_A0

Gastronomia moleculara imbina concepte de fizica si chimie pentru a transforma gustul si textura mancarii. Acest domeniu implica explorarea posibilitatilor culinare de catre bucatari, folosind instrumente pe care le-ai gasi intr-un laborator de chimie.

Gastronomia moleculara investigheaza reactia alimentelor la anumite procedee de transformare, dar dincolo de valoarea stiintifica, acest stil culinar are un impact social si artistic major fiind denumit “mancarea viitorului”. In acest domeniu sunt create preparate precum: ravioli transparent, inghetata de crab, caviar din morcov si ghimbir, inghetata calda de artar.

Transparent Ravioli- MolecularRecipes

Pentru a crea preparate care seamana cu caviarul, bucatarii folosesc un procedeu numit sferificare. Prin sferificare lichidele sunt modelate pentru a avea impactul vizual si textura de caviar. Pentru a transforma sucul de fructe cu un nivel scazut de calciu in „caviar”, acesta este amestecat cu o cantitate mica de alginat de sodiu praf, apoi picurat intr-un castron cu solutie rece de clorura de calciu. Timpul de reactie variaza de la cateva secunde la cateva minute, perioada in care solutia de calciu reactioneaza cu alginatul de sodiu formand un strat subtire si flexibil in jurul fiecarei picaturi de suc.

O reteta simpla si inovatoare este cea de ravioli transparent, creata de bucatarul sef Ferran Adria. Dupa cum sugereaza, la acest tip de ravioli s-a inlocuit aluatul normal cu o foita transparenta comestibila, care in contact cu saliva se topeste si elibereaza aromele intense din umplutura.

xclear-canape.jpg.pagespeed.ic.ArCZ_IISZV

Ce ai nevoie pentru a crea acest preparat? In primul rand de foita comestibila pe baza de lecitina de soia, umplutura la alegere (cu un continut scazut de apa precum: foie gras, nutella, prosciutto, fructe uscate sau legume acoperite in ulei) si un aparat de sigilat.

Gastromonia moleculara a devenit din ce in ce mai populara si a invadat bucatariile oamenilor de rand. Prin aparitia truselor pentru gastronomie moleculara pe piata bunurilor de larg consum si cu ajutorul site-urilor cu retete, oricine poate experimenta cu acest stil culinar in propria casa.

Sursa: http://www.molecularrecipes.com/molecular-gastronomy/

http://en.wikipedia.org/wiki/Spherification

http://www.pastemagazine.com/blogs/lists/2013/06/10-easy-molecular-gastronomy-recipes.html

http://inside.capitaland.com/gourmet/156-molecular-gastronomy-food-of-the-future

Sursa foto: http://www.pastemagazine.com/blogs/lists/2013/06/10-easy-molecular-gastronomy-recipes.html

http://www.channel4.com/4food/features/a-beginners-guide-to-molecular-gastronomy

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>