Pages Navigation Menu

Garguiul lui Da Vinci

Garguiul lui Da Vinci

gargoyle-0

Despre Leonardo Da Vinci stim ca a fost deschizatorul de drumuri in arte plastice si stiinta. Daca unele inventii au fost bine protejate in muzee (amintim aici de Robotul umanoid, proiectat in 1495, Viola organista, primul instrument cu tastatura, arbaleta lui Leonardo ale carei scheme au fost gasite in Codex Atlanticus), altele au fost pierdute in timp si sunt principala sursa pentru cautatorii de mistere.

Unul din mistere poarta numele de Garguiul lui Da Vinci, construit de inventator spre sfarsitul vietii sale, la cererea guvernului italian. Motivul? Unul cat se poate de simplu: protejarea comorilor din Milano. Astfel, Da Vinci a asezat garguiul pe Domul din Milano (a doua catedrala in stil gotic din lume) si a stat acolo ani intregi aparand comorile de cei care le doreau furate. Legenda spune ca intr-o seara furtunoasa, masinaria a fost distrusa de un fulger si transformata in piatra… pentru totdeauna.

Daca in trecut Garguiul era personajul magic nu mai mare de 5 metri lungime, in culori de gri si verde, care manca sobolani, lilieci, pisici, scuipa apa si care se catara pe cele mai impunatoare cladiri… nestiindu-se daca era un vampir sau vreo subspecie de trol, in prezent il stim ca cel care e sculptat pe cladiri ca Basilica San Zeno, catedrala Notre Dame si pe Chrysler Building in forma de cap de animal fantastic, situat la capatul unui jgheab sau sub un acoperis.

 gargui_de_pe_notre_dame

 Sursa foto: pxleyes.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>