Pages Navigation Menu

Fotografia vietii in conflict, arta din distrugere

Fotografia vietii in conflict, arta din distrugere

foto10

Datorita impactului pe care il avea asupra oamenilor, fotografia a fost folosita inca de la inceput (dar mai ales dupa 1840) si pentru a documenta carnagiile, distrugerea si tragediile umane. Fotografii stiau ca desi se pun in pericol au marea responsabilitate de a fi singurii posesori ai unui aparat foto, singurii capabili sa reproduca altfel decat prin povesti, dezastrul. De aceea fotografia de razboi, post-razboi sau conflict va spune mereu adevarul, desi in spatele ei stau cei ce privesc la fel de subiectiv ca oricine – insa probabil din acest subiectivism se naste arta ciudata numita fotografia de razboi sau conflict.
Astazi va vom prezenta un fotojurnalist, Zoriah, care a fotografiat cutremure, tsunamiuri, uragane, a fost in Kenya in 2009 si a fotografiat foametea, in Gaza – criza medicala, in Bangladesh – revoltele, a vazut Libanul post-conflict iar in 2006 a organizat un workshop a carui idee era sa-i faca pe studenti sa traiasca acea experienta fotografica pe viu, fara idealizari, doar realitate si experienta in zone si situatii precum: un orfelinat pentru bolnavii de SIDA in Cambogia, fotografierea refugiatilor palestinieni in Liban, sau tot in Cambogia – efectele avute de terenurile minate asupra populatiei. Zoriah isi propune sa documenteze viata in conflict. De ce este el considerat un  fotograf de razboi? Probabil pentru ca in prezent desi razboaiele nu mai sunt mondiale in sensul implicarii fortelor armate ale (aproape) tuturor tarilor lumii, acestea sunt acum mici, formate din tragedii ce rabufnesc din ce in ce mai des si din ce in ce mai raspandit, incat abia putem tine pasul cu ele. Vom alege cateva dintre fotografiile lui Zoriah, prin care acesta incearca sa ne puna la curent cu imaginile dramelor despre care noi aflam la stiri sau din ziare, ajung la noi pentru cateva minute dupa care le uitam la fel de repede. Aproape am putea spune ca a citi astfel de stiri a ajuns o distractie, un mod de a petrece timpul, nu neaparat placut dar interesant atata vreme cat nimic nu ajunge cu adevarat pana la noi, nimic nu ne implica, nu ni se intampla noua. Iata chipurile acestei distractii…

Asa arata SIDA in Asia:

foto4 foto1 foto2 foto3

Acestia sunt copiii din Gaza:
foto5 foto6 foto7
Bagdadul abandonat:
foto8 foto9
Pentru mai multe imagini ale lui Zoriah mergeti aici:

http://www.diariesofashooter.com/

http://warphotographer.org/index.html

3 Comments

 1. Informatia conform careia Zoriah este unul dintre “marii fotografi de razboi” este incorecta, in primul rand din simplul si evidentul motiv ca nu a fotografiat in timpul celor doua razboaie mondiale, fiind nascut in ’76 daca nu ma insel, apoi, este mai mult un foto-reporter, munca sa acoperind in mare parte teme umanitare (a lucrat chiar si pentru Crucea Rosie). Este adevarat ca a fotografiat numeroase conflicte, insa nu poate fi numit un fotograf de razboi. Observatia nu este adusa cu intentie negativa ci din dorinta de a vedea o mai atenta documentare, caci cei necunoscatori iau de buna informatiile care le sunt oferite.

 2. Expresia “marii fotografi de razboi” se refera pur si simplu la prestigiu, nu la cele doua razboaie mondiale, dar inteleg ca poate crea confuzii, multumesc pentru atentionare. Zoriah a fotografiat in razboiul din Irak.Iata ce scria chiar el:
  It seemed insane to me that the Marines would embed a war photographer and then be upset when photographs were taken of war.(…)
  Please know that my intent is to show the true nature of the abominations of war in hopes that this will deter others from committing or accepting senseless acts of violence.
  aici:http://www.zoriah.net/blog/2008/07/zoriah-embed-te.html

  Depinde daca ceea ce s-a intamplat in Irak e acceptat drept razboi sau doar conflict.
  Dar sunt de acord ca este mai corect sa fie numit fotograf pentru zone de conflict, insa denumirea de fotograf de razboi este legata foarte des de numele sau, si in opinia mea nu e gresita.
  Multumesc pentru interventie.

  • Nicio problema :) Ma bucur ca ai inteles. Robert Capa, Lee Miller sunt adevarati fotografi de razboi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>