Pages Navigation Menu

Fotografia castigatoare World Press Photo 2014

Fotografia castigatoare World Press Photo 2014

World-Press-Photo-2014

Fotografia unui grup de imigranti africani care isi tin telefoanele mobile ridicate spre cer, in speranta de a capta mai bine semnalul retelei, a castigat premiul I, anul acesta, la cel mai prestigios concurs de fotojurnalism din lume, World Press Photo. 

            Fotografia realizata de americanul John Stanmeyer, luminata doar de clarul de luna si de ecranele telefoanelor mobile ale imigrantilor africani plecati in cautarea „unei vieti mai bune”, a fost facuta in februarie 2013, pe o plaja din Djibuti, un loc de tranzit al imigrantilor din Somalia, Etiopia si Eritreea, potrivit AFP.

Fotografia lui John Stanmeyer „este conectata la atat de multe subiecte: ea deschide discutia despre tehnologie, mondializare, imigratie, saracie, alienare, umanitate”, a declarat un membru al juriului acestui concurs, Jillian Edelstein. 

John Stanmeyer, nascut in statul american Illinois, a lucrat multi ani in Asia si a fotografiat consecintele razboiului civil din Sudan, dar si ravagiile facute de tsunami. Potrivit site-ului sau, fotograful se concentreaza in special asupra unor teme precum nedreptatile sociale, saracia si drepturile omului. Fotografia castigatoare a fost realizata pentru revista National Geographic. 

Printre castigatorii acestei editii se afla si doi fotografi care colaboreaza cu Agentia France-Presse si care au castigat primele locuri in doua categorii dedicate „fotografiilor unice”: Philippe Lopez in categoria „Actualitati fierbinti” si Jeff Pachoud in categoria „Magazin sportiv”. 

Fotografia lui Philippe Lopez a fost facuta in Filipine dupa taifunul Haiyan si prezinta o procesiune religioasa de femei pe fondul unui peisaj devastat de acel taifun care a facut peste 8 000 de victime. Jeff Pachoud a fost premiat pentru o fotografie realizata in timpul unei curse de sanii trase de cai. Imaginea a fost surprinsa din elicopter si infatiseaza echipajele concurente in mijlocul unui peisaj imaculat.           

            Nu mai putin de 100 000 de imagini au fost propuse juriului din acest an, fiind realizate de 5 754 fotografi din 132 de tari. Juriul a premiat 53 de fotografi de 25 de nationalitati in noua categorii. 

Anul trecut, fotografia castigatoare i-a apartinut fotografului suedez Paul Hansen care prezinta un grup de barbati transportand cadavrele a doi copii pe stazile din Gaza.

World-Press-Photo-2013

 

Sursa: Mediafax

Sursa foto: indianexpresse.com; mediafax.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>