Pages Navigation Menu

Fotografi romani, revendicati de turci

Fotografi romani, revendicati de turci

manaki

Artisti romani s-au confruntat adesea cu o lipsa a identitatii nationale. Francezii l-au revendicat pe Brancusi, dar nu pentru ca le-ar fi facut o reala placere, ci mai curand pentru ca nu au avut de ales. Lucrurile s-au asezat cu timpul si romanii si-au vrut artistul, doar ca a-ti parasi prietenul in momente de razboi si a-l revendica in clipe de glorie nu e tocmai ortodox.

Constantin Brancusi nu este singurul artist revendicat de straini. Fratii Manaki sunt un alt exemplu, tari ca Turcia, Malta, Albania sau Grecia sustin ca aceste nume le apartin.

Fotografiile au aparut in presa romaneasca incepand cu prima jumatate a secolului al XX-lea. Putine au fost insa ziarele care, la inceput, au cultivat cu preponderenta fotografia, acestea folosind mai degraba desene cu rol ilustrator.

Pentru a putea fi imprimate in paginile ziarelor, fotografiile erau transpuse pe placi de lemn, piatra, cupru ori zinc, prin gravare manuala si ulterior fotochimica. Aceste operatii erau dificile, riscante, costisitoare si de lunga durata. Din cauza tehnologiei, nu o data publicatia trebuia amanata, asa cum s-a intamplat cu „Foarfeca” in 1888: „Redactiunea ziarului unoristic Foarfeca ne roaga sa anuntam ca, din cauza stricarei pietrei liconografice, a fost nevoita sa intarzie cu doua zile aparitia zarului.

Manaki_Studio
Printre primii fotografi si cineasti romani s-au numarat si fratii Ienache si Milton Manaki. Cei doi realizeaza fotografii, incepand cu anul 1898, in Ienina (Epir), localitate in care vor deschide mai tarziu un renumit „Studio de arta si fotografie”. Cativa ani mai tarziu, devin cunoscuti si ca autori de carti postale ilustrate, iar unele dintre acestea vor fi reproduse prin gravare in ziarul „Universul” sau „Junimea literara”.

Fratii Manaki sunt numiti in anul 1906 fotografi oficiali ai Curtii Regale romane, iar incepand cu 1911 si ai Curtii Otomane.

Regele Carol I ii ofera lui Ienache Manaki o bursa cu ajutorul careia acesta calatoreste in mai multe tari din lume si cumpara o camera de filmat (de la firma Charles Urban & Co., Londra, cu numarul 300).

Milton si Ienache Manaki sunt considerati pionierii filmului balcanic si cei mai valorosi autori de fotografii, fiind revendicati de Grecia, Turcia, Albania si Macedonia, desi au declarat, in mai multe imprejurari, ca sunt romani – aromani, (Petcu, Marian, Istoria Jurnalismului si a Publicitatii in Romania, Polirom, 2007).

Cei doi trebuie integrati cum se cuvine in istoria cinematografiei si a fotojurnalismului romanesc. Tot lor le datoram si primul reportaj cinematografic din Balcani, realizat in anul 1911, cu ocazia vizitei penultimului sultan al Turciei, Mehmed Reshad al V-lea, la Salonic si Bitolia.

Sursa foto: hotelmolika.com.mk

One Comment

  1. Despre inventatorul Petrache Poenaaru s-a spus de multe ori ca inventia stiloului nu i-ar fi apartinut.
    Dar noi ne-am obisnuit deja cu furtul intelectual. Ne complacem, muncim, dar felicitarile sunt luate de altii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>