Pages Navigation Menu

File de poveste rock. Artmania 2013

File de poveste rock. Artmania 2013

vezi-ce-trupe-romanesti-concerteaza-artmania-20131373261354

Festivalul Artmania a incantat din nou Sibiul
A mai trecut un an imi dau seama si asta pentru ca a mai trecut o editie a festivalului de la Sibiu Artmania. Asa cum in adolescenta masuram trecerea anilor prin succesiunea de festuri medievale de la Sighisoara, tot asa, Sibiul imi spune ca a venit vara.
Chiar daca lista de festivaluri din Romania creste de la an la an, Artmania traieste si inca cu succes. Inca 10.000 de participanti au facut cunostinta cu muzica buna sau retrait senzatii tari. Cea de-a opta editie a festivalului a reunit iubitori de muzica rock si admiratori ai culturii si civilizatiei romanesti in una dintre cele mai frumoase cetati medievale din Europa. Pe langa traditionalii spectatori din Germania, Serbia sau Bulgaria, si-au facut simtita prezenta participanti din Spania, Italia, Marea Britanie, SUA sau Mexic. Si nu asta e fantastic la un festival? Nu e ceva deosebit sa deschizi cortul dimineata si sa fii invitat la o cafea de un grup din Africa de Sud? Ei te intreaba de Sibiu, tu de Cape Town si simti ca orizontul s-a mai largit un pic.
Daca la prima editie invitatii au fost predominant din Finlanda, anul acesta trupele au format un mozaic un pic mai colorat, cu un puternic accent german totusi. Genurile au fost variate, de la zeii germani au darkwave-ului Deine Lakaien pana la metal cu influente orientale, clasice si medievale, symphonic si gothic metal reprezentate de Amaranthe, Xandria, Haggard, Orphaned Land, Within Temptation si Lacrimosa.
Pentru cei ce nu au vazut inca Deine Lakaien, ati pierdut mult. Urmariti viitoarele concerte ale trupei. Daca data trecuta au concertat in Bucuresti, de data aceasta gazda le-a fost Muzeul Bruckenthal din Piata Mare a Sibiului. Puternici, creatori, intunecati si plini de profunzime, cei doi componenti ai trupei au incantat din nou. Nu cred ca a fost vreun spectator care sa plece de acolo fara sa aiba ochii plini de ganduri si vise. Alexander Veljanov si Ernst Horn, Sibiul va multumeste!
In timp ce Amaranthe, Xandria si Within Temptation au fost asteptati cu mare nerabdare de generatia mai tanara de rockeri veniti la ARTmania in 2013, Haggard si Orphaned Land au atras un public matur, fascinat de complexitatea stilurilor si a influentelor muzicale care definesc cele doua trupe. Revenirea trupei Lacrimosa a readus la festival un mare numar de membrii ai comunitatilor goth din intreaga lume.
Ce e frumos la Artmania este ca trupele nu se inconjoara de securitate, nu sunt undeva sus pe un piedestal. Anii trecuti am ciocnit o bere cu Tristania, am dat mana cu baietii de la Opeth sau le-am transmis respect celor de la My Dying Bride. Ce poate fi mai tare la un fest decat sa te opreasca Akerfeldt pe strada sa te intrebe unde e barul “ala” de roackeri?
Editia de anul acesta a lansat un nou concept – ARTmania Smart Zone, un spatiu conceptual complementar activitatilor din Piata Mare, menit sa diversifice variantele de petrecere a timpului liber pentru toti participantii la festival si turistii veniti sa viziteze cetatea medievala, dar si sa dinamizeze viata culturala a tinerei generatii, a liceenilor, studentilor si viitorilor studenti reprezentanti ai comunitatii sibiene.
Aici au concertat Omul cu Sobolani, COMA, The Mono Jacks, Lights Out! si Aeon Blank in timp ce evenimente culturale precum expozitii de pictura, fotografie, grafica si arta scrisului au fuzionat cu ideea de performance si instalatie, film si muzica.

slider
Expozitii precum `Gothic`, gazduita de Muzeul National Brukenthal si expozitiile din cadrul Complexul National Muzeal Astra, ce au reunit peste 200 de creatori populari din toate regiunile Romaniei pentru a demonstra frumusetea mestesugurilor traditionale au impresionat calatorii.
In saptamana festivalului, Piata Mica a gazduit expozitii de fotografie si pictura, workshop-uri, proiectii de filme si documentare, lansari de carte, dezbateri literare si alte evenimente, organizate cu sprijinul Transilvania Film, Parada Film, Forumului Cultural Austriac, Institutului Cultural Polonez, Centrului Ceh, Institutului Cervantes, Casei de Cultura si Consulatului German din Sibiu, librariilor Vellant si Curtea Veche si al altor marci reprezentative pentru promovarea culturii in Romania.
Ne bucuram ca anul acesta multi sponsori au fost alaturi de ARTmania Festival Sibiu 2013. Este un semn de normalitate, un semn ca valorile adevarate si actiunile culturale sunt din nou incurajate, un semn ca vulgarul si trivialul pot sa ne paraseasca pentru cateva zile lasand loc bucuriei de a respira si experimenta arta. Tocmai de aceea o sa ii mentionam si noi. Multumiri Consiliului Local Sibiu, Primaria si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu, Tuborg, Rock FM, Coca-Cola, Marquardt, Banca Comerciala Carpatica, Magnum Gold, Naturlich si Lucas Sandwish.
La revedere Artmania 2013, asteptam 2014!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>