Pages Navigation Menu

Femeile castiga teren in armata afgana

Femeile castiga teren in armata afgana

femei afgane

In Afganistan 1600 de femei se antreneaza pentru o cariera in armata, informeaza bbc.co.uk.

Daca acum 10 ani, guvernul afgan nu indragea ideea de prezente feminine in sistemul de aparare, in 2005 doar 180 fiind admise in armata, situatia s-a schimbat si numarul acestora este intr-o continua crestere.

Marea Britanie sustine aceasta actiune prin fonduri considerabile. Anual, Anglia finanteaza cu 12,3 milioane de dolari salariile femeilor din politia afgana. Problemelor femeilor din tarile arabe a fost adesea adusa in dezbatere publica, fara vreun rezultat insa. De aceea, se considera ca legea va fi aplicata cu mai multa responsabilitate pe strazile din Orientul Mijlociu de catre femeile in uniforma.

In prezent, femeile reprezinta un procent de 1% din armata Afganistanului.

Printre obstacolele date de traditie si cultura, femeile se lupta cu un grad ridicat de analfabetism si hartuire sexuala.

 

Moment istoric – o lege pentru apararea femeii

Luna trecuta, Arabia Saudita a adoptat o lege care interzice violenta domestica. Desi viata in aceasta tara va ramane complet segregata pe criterii de gen, autoritatile au hotarat sa interzica orice forma de abuz a femeilor acasa sau la locul de munca.

Decizia istorica a Consiliului de Ministri din Arabia Saudita marcheaza prima pozitie oficiala a tarii care recunoaste violenta domestica drept o infractiune pasibila de pedeapsa. Vinovatii risca maxim un an de inchisoare si o amenda de cel mult 50.000 de ryali sauditi (peste 10.000 de euro), potrivit cotidianului local „The Saudi Gazette”.

Legea mai prevede acordarea unui adapost victimelor abuzului domestic, precum şi asigurarea confidentialitatii datelor personale ale celor care raporteaza astfel de incidente, noteaza ziarul britanic „The Huffington Post”. Desi majoritatea cazurilor de violenta domestica raman ascunse in spatele usilor închise, Arabia Saudita a permis derularea unei campanii impotriva abuzului, prima de acest fel in tara, lansata de Fundatia Caritabila King Khalid la inceputul acestui an.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>