Pages Navigation Menu

Femeia biochimist, omagiata de Google

Femeia biochimist, omagiata de Google

Foto 2

Astazi, Google o celebreaza pe Rosalidn Franklin, femeia care a descoperit structura ADN-ului.

Nascuta intr-o familie bogata de evrei, la doi ani dupa terminarea Primului Razboi Mondial, Rosalind Franklin a urmat studii in domeniul fizicii si chimiei in cadrul Newnhamn College din Cambridge, conform chemgeneration.com.

Activitatea de cercetare si-a desfasurat-o intr-un laborator din Paris, unde a inceput sa lucreze in domeniul difractiei razelor x. La varsta de 28 de ani, era deja privita ca expert in acest domeniu specific.

Biochimistul Rosalind Franklin a obtinut cele mai bune difractograme ale probelor de ADN. Realizarile sale au contribuit substantial la descoperirea structurii dublu-elicoidale a ADN-ului.

Discriminarile nu au intarziat sa apara si asta pentru ca `salasluise pacatul` de a se naste femeie.  Pe parcursul activitatii sale, Rosalind s-a confruntat adesea cu asemenea situatii in special in Anglia, o societate dominata in urma celui de-al Doilea Razboi Mondia de barbati.

Descoperirea structurii ADN-ului a condus  in 1962 la castigarea premiului Nobel pentru medicina de catre James Watson, Francis Crick si fostul coleg al lui Rosalind, Maurice Wilkins.

Rosalind a murit de cancer ovarian la varsta de 37 de ani, iar din aceasta cauza nu a putut fi eligibila pentru nominalizarea la Premiul Nobel.

Foto 1 Difractogramele

Foto 1 – Difractogramele moleculelor de ADN obtinute de Rosalind prin difractia razelor X

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>