Pages Navigation Menu

Fecioara Maria însărcinată, la Curtea de Argeș

Fecioara Maria însărcinată, la Curtea de Argeș

Pictura cu autor necunoscut care o înfăţişează pe Fecioara Maria însărcinată se află la Curtea de Arges, în Biserica Domnească Sfântul Nicolae și datează din secolul al XIV-lea.

 fecioara maria insarcinata

Singura pictură din lume care o prezintă pe Sfânta Fecioară Maria însărcinată, poate fi admirată alături de alte 13 scene în Biserica Domnească Sfântul Nicolae, de la Curtea de Argeș. Aici sunt bine păstrate 130 de fresce, iar cea care o reprezintă pe Fecioara Maria se află pe peretele nordic al naosului.

“La Curtea de Argeș avem frescă, frescă în cu totul remarcabilă și frescă în stil renascentist, pentru că aceasta avem la aici: Renașterea de dinaintea Renașterii italiene.”, a declarat Ștefan Dumitrache, directorul Muzeului Curtea de Argeș.

”Avem o Fecioara Maria însărcinată reprezentată din dublă perspectivă: o dată este transpus simbolic faptul că este însărcinată prin toga violet, cât și cu pântec proeminent.”, a completat cercetătorul Adrian Stănilă pentru TVR 1.

Biserica Domnească Sfântul Nicolae

Scurt istoric

Biserica Domnească Sfântul Nicolae este unul dintre principalele obiective turistice din Curtea de Argeș, fiind primul monument de arhitectură religioasă de amploare din Țara Românească. Curtea Domnească de la Argeș a fost construită inițial în secolul al XIII-lea, de voievodul român Seneslau.

La începutul secolului al XIV-lea, pe timpul domnitorului Tării Românești Basarab I (1310-1352), au fost ridicate biserica, palatul domnesc de pe latura de sud, turnul și zidul de incintă. În secolul al XVI-lea, domnitorul Tării Românești Neagoe Basarab (1512-1521) a construit casa domnească de pe latura de nord. Palatul și casa domneasca constituie, ca plan, tipuri reprezentative de arhitectură tradițională românească, informeaza crestinortodox.ro.

La Curtea de Argeş se află şi mormântul lui Vlaicu Voda, în care s-au găsit numeroase mărturii arheologice din secolul al XIV-lea, printre care “paftaua de la Argeş”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>