Pages Navigation Menu

Febra numita Cronut

Febra numita Cronut

Nu stiu daca va mai amintiti ca acum cativa ani a pornit un trend din New York , doar ca de aceasta data nu era legat de moda ci de o prajitura, mai exact deja arhicunoscuta cupcake. A fost propulsata in vizorul lumii datorita serialului Sex and The City si cofetariei Magnolia, care a fost adesea promovata in serial. De atunci insa niciun alt produs de patiserie nu a mai avut parte de o asemenea reclama.

Pana acum doua luni, 10 mai 2013. Data la care a luat nastere Cronut-ul. Ce este? Un hybrid, o combinatie, un amestec intre gogoasa si croissant desi unii oameni l-au numit o bucatica de Rai.

20130512-251869-Dominique-Ansel-Bakery-cronut-1-edit
Tatal acestei opere de arta culinara este cofetarul francez Dominique Ansel de la Dominique Ansel Bakery in Soho, Manhattan. Ansel spune ca un cronut nu este doar jumatate gogoasa-jumatate croissant si ca a avut nevoie de doua luni sa perfectioneze reteta. “Cronut-ul este intai preparat si apoi prajit in ulei din seminte de struguri la o temperatura specifica timp de 30 de secunde. Odata prajit este aromatizat in 3 variante, pudrat cu zahar, umplut cu crema, glazurat. Cronut-urile sunt facute in fiecare zi in laboratorul propriu, iar acest intreg procedeu dureaza 3 zile.”
Se prepara in jur de 200-250 pe zi, iar Ansel a trebuit sa limiteze 2 cronut-uri per persoana pentru a fi sigur ca primul client nu le cumpara pe toate. Cozile kilometrice se formeaza cu doua ore inainte de deschiderea cofetariei la ora 8 insa la ora 11 sunt deja pe sfarsite. Un cronut costa 5$ si desi nu este foarte ieftin se vinde ca painea calda, sau cronut-ul cald, nu?

2013_cronut_line_Waters111
Aceste prajituri se pot comanda, dar cofetarul trebuie sa fie anuntat cu o luna inainte. Fac si livrari, in Brooklyn si Queens, dar trebuie sa va aventurati sa scoateti din buzunar de la 100$ pentru un singur cronut, pana la 1500$ pentru 10 si 5000$ pentru 50. Sa fim seriosi, cat de bun poate fi? Bloggeri culinari au zburat din toate colturile tarii sa guste cronut-urile si majoritatea au cazut de acord ca este ca nimic din ce au gustat pana acum. Dar stati linistiti, sunt si cativa, foarte putini, care au spus ca este doar o alta prajitura.

20130512-251869-Dominique-Ansel-Bakery-cronut-edit
Au inceput sa se vanda si pe piata neagra, incepand de la 40$, adica de 8 ori mai mult decat pretul lor real. Exista si variante copiate si vandute sub alte nume “Doissants, “Crognets,” “Dough’Ssants,” si “Cro-Nots”. Pe site-ul Craigslist un utilizator a postat un anunt in care specifica oferirea cronut-urilor de la vestita cofetarie domnisoarelor disponibile sa ofere servicii sexuale in schimb. Exista si o denumire, Cro-Job.
De curand lantul de fast food Dunkin Donuts a lansat varianta lor la cronuts asa ca daca va aflati prin apropiere puteti sa le incercati.
Desi Ansel a primit amenintari cu moartea de la rauvoitori, isi continua afacerea profitabila care nu da semne de oboseala si lanseaza arome noi.
In ciuda caldurii din New York oamenii rezista si isi asteapta doza zilnica de cronut-uri. Cred ca putem spune cu certitudine ca vara cronut va continua si in toamna.
Pe site-ul cronut.org gasiti poze, gif-uri, pareri, impresii si tot ce va mai trece prin cap despre cronuts. Pofta buna !

chef-dominique-ansel-makes-his-one-of-a-kind-croissant-donut-hybrid

One Comment

  1. Delicios!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>