Pages Navigation Menu

Fantasy si horror pe ecrane spaniole

Fantasy si horror pe ecrane spaniole

     Ce au hispanicii de spus in cinematografie?

 hispania-la-leyenda-952339l

        Cultura spaniola reprezinta un mozaic incantator de alte culturi. Situata in sud-vestul Europei, Sapania este o tara exotica ce exalta simturile. Tara flamenco-ului si a coridelor – in traducere, a seductiei si a violentei… Ce au hispanicii de spus in cinematografie?

     Productiile si co-productiile spaniole se deosebesc de productiile hollywoodiene nu doar prin latinitatea limbii: este ceva in povestea filmului si in maniera de abordare care il face spaniol.

      Istoria zbuciumata a Spaniei a lasat regizorilor si scenaristilor multe izvoare de inspiratie, de la originile latine si componenta maura, la fenomenul reprezentat de Inchizitie sau de Razboiul Civil. Acte de violenta s-au desfasurat din plin pe platoul iberic si au ajuns secole sau decenii mai tarziu pe platourile de filmare ale descendentilor.

       Un popor marcat de cruzimea cu care a fost tratat si in care s-a inrait se vede pe marile si pe micile ecrane, in filme si seriale spaniole. Intotdeauna istoria, actiunea, drama, dar si iubirea si pasiunea alcatuiesc reteta de success a acestor productii. Publicul spaniol, cel putin, pare sa le adore, multe seriale de acest fel imbogatindu-si sezoanele la cerinta fanilor.

aguila-roja-485135l

      Pentru cinematografia europeana si nu numai, produsele exprortate de spanioli sunt material original si deosebit. Pentru dezambiguizare, se pot verifica exemple concrete: “Labirintul lui Pan” (El Laberinto del Fauno), “Orfelinatul” (El Orfanato), La Voz dormida; seriale: “Internatul” (El Interndao: Laguna Negra), “Misterul de la Calenda” (Luna: El Misterio de Calnda), “Cavalerul noptii” (Águila Roja), “Hispania” (Hispania, la leyenda).

       Chiar si productii  mai “ancorate in lumea contemporana” sunt pline de mister si au partile lor “intunecate” (de exemplu, simpaticul serial “Oamenii lui Paco” – Los Hombres de Paco are un sezon plin de mistere intunecate, ce implica aparitii ale Diavolului, ritualuri si exorcizari).

internatul 2

          Un nume de referinta in cinematografia contemporana este Guillermo del Toro – regizor si scenarist de origine hispanica (nascut in Mexic). Desi lucreaza la multe productii americane (“Hellboy”, “Hobitul” etc) nu renunta la lumea basmului si a magiei imbinata cu povestea de groaza; se pare ca predilectia pentru ele se afla in sangele fierbinte al hispanicilor. Cele mai apreciate filme ale lui del Toro contin aceste ingrediente si acente gotice: “Labirintul lui Pan”, “Orfelinatul”, “The Devil’s Backbone” (El Espinazo del Diablo).

      Decorurile si costumele sunt superbe, atmosfera gotica e apasatoare, iar investigatiile asupra psihicului uman sunt intens exploatate in niste realizari cinematografice fantastice si terifiante. Casele parasite, palatele bantuite, disparitiile misterioase, copilaria traumatizata, izul prafuit si invechit – toate ne fac sa recunoastem stilul hispanicilor de a face film.

pan

      Asadar, daca sunteti fani ai filmelor presarate cu jocuri psihologice, toruturi, organizatii secrete, relicve si alte mistere si inca nu ati descoperit productiile spaniole, e timpul sa le incercati. Nu ca spaniolii nu ar face comedii reusite (filmele lor au doze de umor sanatos!), dar parca asociem mai usor spiritul lor cu un stil mai dur, amestecat cu mister si realitate intunecata.

el-orfanato

Sursa foto: http://www.cinemagia.ro/

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>