Pages Navigation Menu

Facebook, prieten sau dusman?

Facebook, prieten sau dusman?

      In viitorul apropriat, Facebook va avea o noua functionalitate, va putea asculta sunetele ambientale prin intermediul microfonului smartphone-ului. Astfel, in momentul in care utilizatorul isi actualizeaza statusul, aplicatia va identifica ce melodie asculta utilizatorul, ce film sau ce emisiune la TV urmareste. Insa, este aceasta aplicatie inofensiva sau va constitui o amenintare la adresa intimitatii noastre?

Facebook

      Facebook sustine ca aceasta functionalitate poate fi activata sau dezactivata oricand. Mai mult decat atat, daca este activata, utilizatorul va alege daca informatia privind ce asculta sau ce urmareste va fi facuta publica sau nu. Reprezentantii Facebook ne asigura ca nu ne vor incalca intimitatea prin intermediul aplicatiei: “Nu, indiferent de cat de interesanta este conversatia ta, functia nu pastreaza sunetele sau inregistrarile. Facebook nu asculta sau inregistreaza conversatiile tale”. De altfel, Facebook a negat faptul ca vor asculta incontinuu tot ceea ce se aude in jurul utilizatorului, mentionand faptul ca microfonul este pornit aproximativ 15 secunde si numai daca in prealabil utilizatorul a pornit aplicatia.

Aplicatie pentru spionaj

      De cealalta parte, gurile rele spun ca aceasta aplicatia va fi folosita pentru a spiona utilizatorii retelei de socializare. De altfel, compania Some of us a initiat si a organizat o petitie semnata de aproximativ 500.000 de persoane pentru a se opune implementarii noii functii Facebook, declarand ca “s-a mers prea departe si trebuie sa punem punct aici”.

      Prin urmare, ar trebui sa mai avem incredere in Facebook sau nu? Credibilitatea companiei a fost pusa la indoiala si in decursul anului trecut, cand The Guardian a publicat un document secret prin care se demonstra faptul ca multe companii mari din industria IT, printre care si Facebook, au oferit acces NSA (Agentia de Securitate Nationala din SUA) la informatiile utilizatorilor retelei de socializare, cu ajutorul programului PRISM. La scurt timp, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a negat aceste afirmatii, considerandu-le de-a dreptul scandaloase.

       Tot ce ramane de facut este sa fim mai atenti cu ceea ce postam pe reteaua de socializare, sa nu ne mai expunem atat de mult viata personala unor prieteni virtuali. Daca Facebook ne este prieten sau dusman, va ramane de vazut.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>