Pages Navigation Menu

Extremismul actual si obiectivul sau ocult

Extremismul actual si obiectivul sau ocult

politics-extremism-shopping1

Obiectivul  oricarei forme de extremism nu este unic – el, extremismul, are o multitudine de utilizari si odata constituit, in fapt organizat, atrage frustrari dintre cele mai diverse; cu toate acestea extremismul nu este o modalitate de structurare si actiune politica usor de pus in miscare, de adus in act, chiar daca el corespunde unor tendinte umane pe cat de nefericite pe atat de comune dar, intrucat are ca esenta frustrarea, nu poate fi asumat cu usurinta si sinceritate. Generand, in plus, primejdii pentru purtatorii sai, in jurul unei astfel de politici trebuie sa se orienteze un camp atractiv, gravitational am zice, suficient de extins.

Primul Razboi Mondial este declansat de hotararea Imperiului Habsburgic, Austro-Ungar, de a se  extinde – reextinde –  in Balcani, prin penalizarea Serbiei. Imperiul Tarilor nu doar apara o tara slava, opunandu-se intentiei statului centro-european, ci face mult mai mult decat atat: spera sa isi demonstreze capacitatea de a spune un cuvant hotarator in modelarea Europei, act urmand sa-i aduca, in eventualitatea succesului, mari avantaje geo-politice pe termen lung. Germania Celui de Al Doilea Imperiu are ocazia de a se afirma in calitate de prim actor pe scena Europeana si, astfel, mondiala.  Franta doreste sa depaseasca starea generata de acel dezastru al lui Napoleon III si se angajeaza intr-o  partida mortala cu Germania. Lantul fatal isi extinde legaturile, zalele, peste lume.  Calculele se dovedesc mereu eronate – rezultatele sunt altele decat cele asteptate. Oricum, Germania si Rusia ajung sa fie dominate, sau castigate, de vaste si profunde extremisme. Al Doilea Razboi Mondial nu este decat deznodamantul Primului Razboi. Continua expansiunea mondiala – ca influenta geo-politica – a Statelor Unite, in contrapartida pentru afirmarea si consolidarea progresiva a autoritatii internationale maxime a Rusiei. Razboiul Rece incearca sa transeze problema, intrevazuta inca de Alexis de Tocqueville, in deceniul IV, al secolului XIX, si care, in forma cea mai simpla înseamna: America sau Rusia. Aparent, raspunsul istoric este America, dar certitudinea in jurul unui astfel de  final se destrama. Nimic nu este inca decis. De ce? Pentru ca solutia echilibrului balantei mondiale  o da Europa. Aceasta are insa Rusia in vecinatatea hotarelor sale, cu nevoile sale, cu nevoile sale tehnologice orientate spre Germania, de natura sa o faca neamenintatoare avand in plus depline capacitati de a reduce imixtiunea asiatica, inclusiv a Orientului Apropiat si Mijlociu in zona Uniunii Europene. Statele Unite au insa beneficiul oferit de NATO, ca structura de alianta, a carei destabilizare nu este usor de conceput astazi, presupunand ca o autoritate statala, sau un ganditor politic, detinand suficienta forta de actiune, ar putea concepe o astfel de evolutie în cadrul unui oarecare program.

Cum-necum insa, dupa ce Rusia nu mai era dispusa la o interventie  de protectie, pedepsirea Serbiei,  imposibila în 1914 si in anii urmatori, a avut loc, drept prim act al renuntarii la confruntarea militara oficiala a super-puterilor.

Ce se intampla incepand de atunci? O persoana isi asuma totala vointa pentru orientarea politica extremista maghiara din interiorul Romaniei, dar si dinspre Ungaria, inclusiv in calitate de membru (vicepresedinte) al Parlamentului European. De ce o alterare a relatiei Ungariei cu tarile invecinate? De ce, ordine venite discretionar – pe de alta parte – de la Bruxelles, in domeniul politicii interne romanesti si de ce informatii  false si defavorabile profund, lansate din Romania si, iarasi, impotriva  Romaniei  catre Bruxelles, de etnici romani? De ce discriminarea fortei de munca a Romaniei  pe unele piete ale Uniunii Europene?

In sfarsit, de ce opozitia feroce, a unor parteneri europeni, in legatura cu intrarea Romaniei in spatiul Schengen? Raspunsul imediat pare sa fie acela ca ne aflam in fata unor actiuni antiromanesti. Sigur este ca ne aflam confruntati cu manifestari extremiste.

Asezati problema discriminarii Romaniei, odata cu discriminarea populatiei rome, in ampla desfasurare istorica inceputa in ultima epoca a marilor imperii: ceea ce trebuie distrusa, prin dispute si nedreptati interne trucate, prin discutia favorabila despre dreptul la Nobel a  persoanei numite Laslo Tokes – distrusa ori, cel puţin, subminata este Uniunea Europeana. Devine uimitor ce relatii fericite pot avea romanii si ungurii – stiu aceasta din propria mea experienta personala si politica, drept invitat al Parlamentului Ungariei la Budapesta, ori ca persoana decorata de Presedintele Romaniei la propunerea unui ministru ungur, din Guvernul Roman – si totusi ajungem noi si maghiarii sa reprezentam modelul disputelor intereuropene.  Europa va da in mod sigur  inclinarea finala  a balanţei transoceanice. Cine se teme de UE? Federaţia Rusa; Orientul Apropiat, ori India, ori China – evident nici una dintre acestea. De ce am aseza universul in balanta tuturor dominatiilor?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>