Pages Navigation Menu

Expozitie de gravura

Expozitie de gravura

index1

Intre 21 august-31 octombrie la Muzeul National de Arta al Romaniei salile Kretulescu va avea loc expozitia de gravura ,,Razboinici si poeti, actori si femei frumoase- Utagawa  Kuniyoshi. Doamna Carmen Brad expert in arta extrem orientala este curatorul expozitiei.

Expozitia prezinta 59 de gravuri create de Utagawa Kuniyoshi, majoritatea expuse in premiera. Temele expozitiei sunt razboinici si eroi, actori si curtezane.

Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) , unul dintre ultimii reprezentanti ai scolii Utagawa. Kuniyoshi a fost fiul unui boiangiu din Edo. El a invatat in atelierul tatalui sau. Dupa aceea a fost acceptat in atelierul lui Utagawa Toyokuni, gravor (1769-1825). Dupa un inceput mai greu Kuniyoshi a avut prima sa aparitie intre anii 1827-1830. El s-a inspirat din romanul medieval chinez Suikoden. In anii urmatori Kuniyoshi s-a exprimat printr-un evantai tematic. Reprezentarile sale au fost cu actori si femei frumoase in scene de teatru kabuki. Cele mai impresionante au fost si au ramas tripticele si plansele cu scene de razboi numite musha-e, scene din istoria Japoniei, legende foarte cunoscute si faptele de arme ale unor eroi exemplari. In gravuri el a transpus povestea celor 47 de ronini bazata pe un fapt real.

Oficialitatile shogunale au impus restrictii privind comercializarea planselor cu actori si curtezane. Astazi aceste opera se pot vedea la Muzeul National de Arta al Romaniei. Kuniyoshi s-a inspirat din vechi antologii de poezie sau alte texte literare, precum romanul printului Genji. Utagawa Kuniyoshi ramane unul din cei mai apreciati artisti ai artei ukiyo-e. Opera sa starneste si astazi interesul si admiratia publicului si cercetatorilor.

 

Sursa  Muzeul National de Arta al Romaniei

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>