Pages Navigation Menu

Exista “viata” dupa smartphone?

Exista “viata” dupa smartphone?

iPhone-5C-martin-hajek

Apple a lansat marti, 10 septembrie noul Iphone 5C sau, pe scurt, cel mai ieftin Iphone produs si comercializat vreodata de compania americana. Mult mai colorat decat fratii sai ultra-tech, simpaticul Iphone 5C este considerat a fi miscarea strategica a Apple pentru a detrona suprematia Samsung Electronics si Huawei Technologies in India si China. Cu un pret incepand de la 100 de dolari, 5C-ul capteaza intreaga atentie a iubitorilor de tehnica asupra « marului » inainte de lansarea mult asteptatului Iphone 5S, al 7-lea din generatia sa, si, asa cum era de asteptat, cea mai buna si avantgardista versiune de smartphone.

Cu doar cateva zile mai devreme, la Berlin, Samsung a prezentat lumii primul ceas conectat la internet, Galaxy Gear, iar Google a lansat prima pereche de ochelari high-tech, denumiti simplu- Google Glass- care afiseaza rezultatele cautarii direct pe lentila.

Vestile sunt, fara doar si poate, foarte bune. Insa, o intrebarea se ridica deasupra tuturor, umbrind partial regatul « marului ». Daca smarthphone-ul a reusit, intr-un timp scurt, sa detroneze suprematia calculatorului si a inlocuit telefoanele mobile clasice (a se avea in vedere eliminarea Nokia), nu este oare foarte probabil ca ochelarii Google, ceasul Samsung si orice ar urma dupa acestea sa inlocuiasca treptat smartphone-ul?

google-glass-1

Daca va grabiti sa raspundeti afirmativ, aflati ca termenul “treptat” implica trecerea anilor, dat fiind ca Galaxy Gear este in prezent un accesoriu foarte capabil al smartphone-ului iar Google Glass, si el in process de perfectionare, a fost vandut doar antreprenorilor. Mai mult, pretul de pornire este unul mare: 1500 de dolari. Efortul merita : ochelarii inlocuiesc, practic, pc-ul. Ei functioneaza pe baza comezilor vocale si sunt doati cu acces la internet, e-mail full-option, sharing, aparat foto si GPS.

Daca apreciati sa raspundeti negativ, bazandu-va pe aria larga de posibilitati asigurata de telefonul dumneavoastra inteligent sau de tableta, se poate sa aveti, pentru o perioada limitata de timp, dreptate. Argumentul principal ar fi acela ca, urmand directia evolutiei, o suprafata suficient de mare va fi necesara controlului une game largi de aparate. Facem referire, mai concret, la posibilitatea controlarii tuturor aparatelor casnice, autovehiculului sau usii de la apartament prin intermediul unei aplicatii-mama instalata pe Iphone sau Ipad. Pentru aceasta, dezvoltatorii inca considera necesar un ecran tactil de dimensiuni mai mari decat cele puse la dispozitie de lentila ochelarilor sau display-ul ceasului de mana.

Si ar mai fi un aspect care inclina balanta in favoarea generatiei actuale de telefoane inteligente: producerea in serie a unor astfel de gadget-uri nu este rentabila. Marja este mai mica decat in cazul unui Iphone sau unui Ipad si atunci va fi destul de dificil sa  se justifice din pucnt de vedere tehnic, temporal si financiar lansarea unui nou model.

Asadar, ce urmeaza dupa smartphone ? Ceasul, ochelarii, bratara sau acul de par/ cravata conectate la internet dar, in mod cert, si smartphone-ul.

Know-Smartwatches-Samsung-Galaxy-Gear-Smartwatch

Sursa: Le Figaro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>