Pages Navigation Menu

Esti actor, fii spectaculos!

Esti actor, fii spectaculos!

Foto 2 - Dumitru Georgescu

Cel mai important program romanesc dedicat tinerilor actori profesionisti s-a incheiat spectaculos si in acest an pe malul marii,  la Costinesti.

Aflata la cea de-a XVI-a editie, Gala Tanarului Actor HOP 2013 a strans la o lalta in cele patru zile de concurs (4-7 septembrie) monstrii sacri ai teatrului romanesc si initiati intr-ale actoriei. Juriul final, format din actorii Oana Pielea (preşedintele juriului), Radu Macrinici, Marius Manole, Ada Milea si Ion Rizea, a analizat cu minutiozitate prestatiile tinerilor si i-au premiat pe cei mai talentati.

Actorii si actritele, in special, au avut ca moto: `Esti actor, fii spectaculos!` si … au facut zi de zi spectacol. Una dintre cele mai asteptate probe a fost  `intrarea in pielea” unui idol ales, prin intermediul careia actorii au incercat sa convinga publicul ca pe scena se afla staruri precum Marilyn Monroe, Elvis Presley, Marlene Dietrich, Nicole Kidman, Angus Yang – AC/DC, Madona in concert, Liza Minnelli in Cabaret, Toma Caragiu, Margareta Paslaru sau Razvan Vasilescu.

Premii pentru un teatru mai tanar

Marele Premiul al Galei Tanarului Actor HOP 2013, Premiul `Stefan Iordache`, a fost castigat de actrita Ruxandra Maniu (absolventa a Universitatii Hyperion, Facultatea de Arte) pentru rolul din `Ras nervos`, de Christopher Durang si personificarea Lianei Margineanu in rolul Kastrabanca din filmul `Cata speranta`.

Premiul inmanat de presedinta juriului Oana Pelea a fost acordat in memoria regretatului actor Stefan Iordache, membru al juriului in mai multe editii ale Galei HOP, premiu instituit in 2009 si finantat de sotia artistului, Michaela Tonitza-Iordache.

Premiul pentru cel mai bun actor, sectiunea individual, a fost acordat ex aequo actorilor: Dumitru Georgescu si Ioan Paraschiv. Primul a fost premiat pentru rolul din propria sa compozitie (`Gabriel`), precum si pentru intruchiparea lui Elvis Presley.

Ioan Paraschiv a impresionat juriul cu `A fi sau a nu fi bufon`, colaj de texte dupa Matei Visniec, F.M Dostoievski, A.P. Cehov si William Shakespeare, dar si cu intruchiparea lui Dorel Visan in rolul `Gardianul Dumnezeu` din fimul `Cel mai iubit dintre pamanteni`.

Gazda Galei HOP a oferit Premiul `Vox Maris` pentru cel mai tanar concurent actritei Réka László (nascuta in 23 ianuarie 1992, la Miercurea Ciuc, licentiata a Universitatii „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, promotia 2013),un premiu care asigura prospetimea continuitatii acestui eveniment.

Promovarea talentelor

Acest eveniment nu se rezuma doar la acordarea unor premii, ci se lasa cu promovari ale premiantilor, dar nu numai, pe marele scene ale teatrelor din Romania. Actorul George Mihaita, director al Teatrului de Comedie, este unul dintre cei care mereu a intins o mana de ajutor tinerilor artisti.

Minim doi ucenici ii deschid anual cortina teatrului pe care il conduce. `Este important ca un tanar actor sa faca un pas in teatru, sa se acomodeze cu atmosfera din teatru, sa cunoasca oamenii din teatru. Si dupa aceea sa se ocupe managerul de el, sa nu-l lase dupa un an. Şi aceasta se poate face; noi, in spectacole, am avut de fiecare data actori foarte tineri`, a declarat actorul pentru Jurnalul National.

O noua generatie de actori isi incepe cariera un un premiu HOP, un hop depasit cu suces in viata lor de artisti.

Sursa Foto: http://www.uniter.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>