Pages Navigation Menu

El Turrón – savoarea sarbatorilor hispanice

El Turrón – savoarea sarbatorilor hispanice

turronbig_4270_0

El turrón” este nuga fabricata inca din antichitate cu miere, nuci diverse sau fructe confiate. Inca de la inceputurile civilizatiei mediteraneene, aceasta nuga a fost considerata un element de baza in alimentatie deoarece era un produs natural, cu mare continut energetic/caloric si poate fi pastrat pentru o perioada lunga. 

Francisco Hierro, in 1739, descrie compozitia acestui dulce: “aluat facut din migdale, alune sau nuci amestecate cu miere, pus la prajit si rezultand o materia solida, tare gustoasa in care se mai pun uneori si cateva bucati de zahar”.  Intr-un document din 1582, orasul Alicante declara ca va oferi, pentru sarbatorile de Craciun, salariul format din o parte bani si o parte turrón. De atunci, acest desert se va consuma mai mult in perioada sarbatorilor de iarna.

turrones-350x262

De-a lungul istoriei, el turrón a suferit modificari, astfel: in primele civilizatii mediteraneene arata de forma unui amestec de miere si fructe uscate, apoi incepand cu secolul XV, Peninsula se va specializa in elaborarea acestei nuga din punct de vedere geografic: nordul coastei mediteraneene va avea predominant alune, coasta de sud migdale, iar in Andalucía va fi cu muguri de pin. In secolul XVI-XVII intervine o a doua inovatie in reteta: se introduce albus de ou pentru o mai buna consistenta care va impiedica ca mierea sa se scurga. El turrón de Alicante dobandeste astfel o nuanta albicioasa care o deosebeste de celalalte nuga din alte regiuni. In secolul XVIII, apare a treia inovatie, o cantitate din miere va fi inlocuita cu zahar, iar astfel se schimba si textura aluatului. A patra transformare are loc in secolul XIX si are in vedere si consumul acestui produs de catre copii si persoanele care au probleme cu dantura, deci este gandit sa nu mai fie un produs atat de dur ci unul mai moale. Pentru aceasta a fost inventat procesul de “inmuiare” al turrón-ului prin trecerea de la rece la cald. Ultima prelucrare a acestei nuga are loc in secolul XX, cand este introdus aburul in procesul de fabricatie al Turrón-ului de Alicante si Jijona.

75002558

Chiar daca la prima impresie, tot acest procedeu ni se pare simplu, avem insa de-a face cu adevarate procese mecanice care stabilesc duritatea produsului. Pe langa toata aceasta pleiada de arome si gusturi fine, dure sau moi, ramane si un mister care va invalui aceasta nuga tipic hispanica.

In oraselul Jijona, aflat la 24 km de Alicante si cu o populatie de 7500 locuitori, se afla Muzeul Turrón-ului unde sunt prezentate vechile masinarii si vechile ustensile si avand ca scop recuperarea si mentinerea patrimoniului tehnologic al acestui dulce traditional. Este ca o intoarcere in timp si o frumoasa incursiune prin diferitele retete, dar fara sa se dezvaluie secretul care transforma amestecul de miere, albus de ou si migdale in aceasta simfonie caramelizata.

 

Sursa: museodelturron.com

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>