Pages Navigation Menu

Educatia eminesciana: soarecele si-a atarnat porunca de coada

Educatia eminesciana:  soarecele si-a atarnat porunca de coada

1079464_724853850866686_2079471396_n

„Un om nu poate face nimic intr-o tara rau intocmita si macar sa porunceasca, ramane la vorba aceea: a porunci cainelui, si cainele pisicii, si pisica soarecelui, iar soarecele si-a atarnat porunca de coada”, aceasta este parerea lui Mihai Eminescu prezentata intr-unul dintre cele sase fragmente din manuscrisele sale referitoare la invatamant.

In materialele ce inglobeaza problema invatamantului, poetul expune idei profunde care nu si-au pierdut din actualitate.

Privind lucrurile dintr-o perspectiva apropiata realitatii si indepartandu-se de fantasmagonia trecutului idealist, obligativitatea invatamantului este o iluzie. Profesorii au salarii mici, iar intretinerea scolilor se afla intr-o stare dezirabila si, de asemenea, un capitol deloc de neglijat, pregatirea profesorilor a scazut considerabil. Eminescu a intuit un adevar sociologic profund: scoala, starea invatamantului sunt un reflex al vietii economice, sociale si culturale a epocii.

„Va sa zica taranul nostru de astazi, ca sa nu se stinga, trebuie inlocuit printr-un altfel de taran, trebuie ca fiu-sau sa fie alt om, trebuie ca acesta cu acelasi numar de puteri sa produca mai mult si in acestea toate trebuie sa le invete la scoala.”

Mai multe dintre „prezicerile” marelui poet sunt inca valabile in anul 2014, cand se implinesc 164 de ani de la nasterea brand-ului national. Acesta isi da seama ca in scoala cei cu posibilitati materiale reduse pot gasi o portita de iesire spre o viata mai buna.

„N-ajunsesem nici la varsta de 20 de ani sa stiu tabla pitagorica, tocmai pentru ca `nu` se pusese in joc judecata, ci memoria.” Altfel spus, Eminescu este un semn al exclamarii pentru multi tineri inconstienti: in scoala nu invatam numai lucruri inutile, ci scoala e un antrenament al mintii, pregatitor pentru viata.

„Educatia e cultura caracterului, cultura e educatiunea mintii.”

 

Sursa foto: Colegiul National „Mihai Eminescu”, Suceava

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>