Pages Navigation Menu

Ediţia a 12-a a Salonului Internaţional de Vinuri VINVEST Timişoara – Evaluare

Ediţia a 12-a a Salonului Internaţional de Vinuri VINVEST Timişoara – Evaluare

Timp de 12 ani, publicul timișorean a fost educat să iubească vinul și să-l înțeleagă: salonul se adresează cu prioritate CONSUMATORULUI FINAL, care, ulterior, la hipermarket, supermarket sau HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) va recunoaște vinurile degustate în cadrul salonului. Evenimentul în sine are la bază inițierea în arta degustării vinurilor și promovarea culturii vinului în zona de vest a țării.

11082519_785438298201369_9153474178724649677_n

Programul Național de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018 lansat de MADR a reunit expozanți din toate sectoarele. Alături de vin, s-au regăsit în salon vița de vie, utilaje pentru îngrijirea plantațiilor, sisteme de susținere a viței de vie și sisteme antigrindină, echipamente profesionale pentru prelucrarea strugurilor, zdrobitoare, dezciorchinătoare, masă de selecție, presă, produse oenologice pentru fermentare și stabilizare, filtru, cisterne, tancuri, rezervoare de stocare, butoaie din lemn de stejar, sticlă, dopuri, capsule, etichete, pahare, decantere și alte accesorii pentru vin. În acest an au participat în calitate de expozanți reprezentanți din șase țări: România, Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Germania, Portugalia și Italia.

 

La deschiderea oficială ne-au onorat cu prezența Florica Chiriță – director general al Camerei de Comerț și Industrie Timiș, Marian Constantin Vasile – vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, Sorin Drăgoi – city-manager Primăria Timișoara, Dl. Segundo Rufino Delgado MONTENEGRO – Consulatul Onorific al Republicii Peru la Timișoara, Dl. Jose Miguel Vinals Arino – Consulatul Onorific al Spaniei la Timișoara, Dl. Rolf Maruhn – Consulatul German la Timișoara, Diana Pavelescu – secretar general al Asociației Degustătorilor Autorizați din România, Petre Badea – președintele juriului Concursului Național de Vinuri VINVEST, dr. Mihaly Fulop, cavaler al Ordinului Saint Vincent din Szeged, reprezentanți ai Asociației Băgrinul Alb, delegația Organizației Turistice Vîrșeț.

 

La ediţia a 12-a a Salonului Internaţional de Vinuri VINVEST Timişoara expozanţii au găsit cel mai potrivit loc de desfăşurare şi public pentru a lansa noile produse, noi brand-uri, dar şi pentru a povesti succesul din spatele mărcilor recunoscute şi mult apreciate. Fie că erau producători de vinuri, importatori, firme din industria vinului sau presă de specialitate, toţi expozanţii au depus toate eforturile ca să aducă publicului cele mai reprezentative şi de calitate produse.

Salutăm prezența în premieră la Timișoara a  Cramei Bunescu, unul dintre micii producători din Dealu Mare, Valea Călugărească, precum și revenirea la eveniment a producătorilor de vin Jidvei și Vie Vin Vînju Mare.

Prezența investitorilor în salon a dat un plus de valoare evenimentului. Partenerul oficial Domeniile Anastasia a fost prezent prin investitorul cramei Marin Constantin căruia i s-au alăturat și alți investitori: Ion Vlădoi, Doru Husarciuc, Eugen Seracin, Valentin Chelaru. Vasile Lungu, de la crama Agroindustriala Ceres, împreună cu oenologul Gabriel Stoica, au vizitat salonul pe parcursul a două zile.

Vineri, 3 aprilie, a avut loc prezentarea firmei Oeno Italia: Vinificarea modernă cu tehnologiile și produsele firmei. Evenimentul a fost organizat de Enorom și s-a adresat profesioniștilor.

10443608_785436248201574_4896412945111344133_n

Vizitatorii au fost mulţumiţi şi chiar încântaţi de ceea ce au descoperit în Centrul Regional de Afaceri, în perioada 3-5 aprilie, când s-a desfăşurat ediţia a 12-a a Salonului Internaţional de Vinuri VINVEST Timişoara.

Un aport deosebit l-au avut, ca în fiecare an, profesioniştii. Degustătorii experţi, somelierii, oenologii, dar şi personalul specializat al firmelor prezente în salon au oferit adevărate lecţii de degustare şi informaţii despre produsele expuse. Astfel că vizitatorii din delegaţii, jurnaliştii sau simpli iubitori ai vinului au aflat lucruri noi şi interesante.

Salonul a fost vizitat de aproape 3 500 de oameni. Un important număr de specialişti a fost prezent la Salon. Delegaţii din ţară, dar şi din străinătate au vizitat Salonul VINVEST, unii reuşind să-şi găsească viitori parteneri de afaceri:

Facultatea de Horticultură Timișoara, decan Alin Dobrei

Facultatea de de Știinte ale Comunicării, prodecan Dana Grossek

Facultatea de Horticultură din Oradea, prof.dr. Gheorghe Sârcă

Stațiunea de Cercetare Pietroasa, reprezentant al Universității de Agronomie și Medicină Veterinară din București, s-a prezentat cu primul vin universitar din România, un exemplu pentru celelalte facultăți de specialitate.

Casa Auto Timișoara a oferit atât expozanților, cât și vizitatorilor șansa de a admira și de a se informa în legătură cu mașinile pentru transport și distribuție expuse la Centrul Regional de Afaceri.

 

Din discuţiile cu oamenii de business reiese că în timpuri de restrişte economică, prezenţa în astfel de evenimente este cea mai eficientă modalitate de marketing. Participarea la salon reprezintă una din cele mai bune soluţii la problemele de vizibilitate şi brand awarness cu care se confruntă cele mai multe companii.

11112844_785436071534925_5074588452256123922_n

Concursul Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice VINVEST, ediţia a 10-a

Desfăşurat în perioada 1-2 aprilie, înaintea deschiderii Salonului, Concursul VINVEST a adunat 109 probe. 30% din aceste probe au primit distincţii. La decernarea medaliilor au fost invitați speciali: dr.ing. Alexandru Mihalca (scriitor a 19 cărți de specialitate), Marian Constantin Vasile, viceprședinte al Consiliului Județean Timiș, prof.dr.Ioan Nămoloșanu. S-au acordat 19 medalii de aur și 12 medalii de argint. Marea Medalie de Aur s-a acordat Cramei Budureasca pentru Noble 5 (Merlot+Cabernet Sauvignon+Fetească Neagră+Pinot Noir+Shiraz, 2012) și Cramelor Recaș pentru Sole (Chardonnay, 2014).  În acest an, cu ocazia ediției aniversare, a participat și Republica Moldova.

Cea de-a 10-a editie a concursului a fost sărbătorită cu spumant brut Jidvei și vin ars Miorița, 30 de ani, de la Vincon România.

Juriul a fost compus din membrii Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR). Competiţia a fost co-organizată de Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV), iar președintele juriului a fost dr.ing. Petre Badea.

Concursul s-a desfăşurat în sala de festivități a Hotelului Boavista din Timişoara, iar jurnaliştii au avut acces la informaţii şi imagini pe parcursul desfăşurării.

Publicul profesionist a putut degusta probele înscrise în concurs sâmbătă, 4 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri, după ceremonia de decernare a medaliilor.

Concursul VINVEST respectă regulamentul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV) şi rămâne, dincolo de discuţiile şi aprecierile amatorilor, un important reper în calitatea vinurilor de pe piaţa românească.

 

Arta culinară – tinerii viitori profesionişti ai gastronomiei în Salonul VINVEST

 

Colegiul Economic Nitti din Timișoara a adus la ediţia a 12-a a Salonului Internaţional de Vinuri VINVEST viitori profesionişti, cea mai tânără generaţie de elevi, viitori bucătari şi patiseri.

Pe linia de bucătărie din Salonul VINVEST, cei tineri au arătat publicului cum se prepară diferite reţete, simple şi gustoase.

Tinerii s-au întrecut pe sine și au demonstrat cum se ajunge la un aspect deosebit de prezentare a mâncărurilor.

 

Presa la Salonul VINVEST

 

Ediţia a 12-a a Salonului VINVEST a avut o delegaţie de 30 de jurnalişti din presa naţională. La conferința de presă au participat 40 de jurnaliști din vestul țării.

Jurnaliştii invitaţi au participat la o vizită de lucru la Crama Dealul Dorului de pe dealurile Silagiului, lângă Buziaș, dar şi la evenimentele din salon. Aici a avut loc degustarea unor vinuri de excepție, susșinută chiar de către investitorul Doru Husarciuc. Jurnalistii s-au întrecut în comentarii, iar profesioniștii – prof.dr. Ioan Nămoloșanu, prof.dr. Arina Antoce și ing. Ada Nămoloșanu au concluzionat după fiecare vin degustat, realizând o ierarhie a vinurilor degustate.

În delegaţie au fost reprezentanţi ai Televiziunii Naţionale de Turism (Travel Mix), ai emisiunii Lumea Satului, ai reţelei naţionale de radio (Radio România Antena Satelor, Radio România, Radio România Actualităţi, Radio Timişoara, Radio Reșița), ai Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, ai trustului german Burda România prin redacţia revistelor editate în România, ai publicaţiilor naţionale (Transilvania Business, Traveller Magazin, Lumea satului) ai presei de specialitate în vin (Vinuri de top, Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați) ai presei de specilitate gastro şi HORECA (Revista HORECA România), ai presei agricole (Catalog pentru agricultori, Agro Info, Ferma, Lumea Satului), ai presei de turism (Turism-Horeca-Calatorii, Bucharest What Where When, Bucharest Nightlife, Timişoara What Where When, www.calatoriaperfecta.ro ) ai publicaţiilor economice, alături de jurnalişti din Timişoara (Televiziunea TVR Timișoara, Europa Nova TV, Ziua de Vest, www.livetimisoara.ro, Agenția de Presă Mediafax, Agenția de Presă Inforama) .

În delegaţie au fost şi reprezentanţi ai Autorității Naționale pentru Turism şi ai Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România. Prezența jurnalistului Florin Albu Dr. Travel cu un studio a făcut posibilă intervierea investitorilor datorită cărora viticultura și vinificația a evoluat considerabil în ultimii ani.

Au fost lansate cărțile În căutarea lupilor tineri-după 10 ani și Cine lasă ușile deschise în turism? sub semnătura jurnalistului de turism cu experiență de o viață, Marian Constantinescu.

Pictorul Mihai Teodor Olteanu și pictorul Adrian Marius Sabău au fost prezenți cu expoziții de pictură pe tema viței de vie și nu numai.

Andreas Antik a completat imaginea vinului cu antichități și bijuterii de mare valoare, proprietarul fiind un vechi iubitor al celorlalte ediții  VINVEST, la care a fost prezent în fiecare an.

Mediatizare şi promovare

Salonul a fost mediatizat prin cei 60 de parteneri media naţionali cu patru luni înainte de deschidere, iar în zilele premergătoare şi în perioada de desfăşurare a avut parte de promovare şi mediatizare intensă pe toate canalele disponibile în Timişoara şi în judeţ, alături de cele 60 naţionale.

Trusturile şi publicaţiile au avut spaţiu de expunere în salon la Standul Presei sau chiar stand de expozant.

Mediatizarea ediţiei a 12-a a Salonului Vinvest s-a făcut prin:

 • 48 de machete a câte o pagină în revistele partenere
 • spoturi radio pe posturile naţionale din Reţeaua Radio România
 • spoturi pe radiouri comerciale Europa FM și Kiss FM
 • spoturi video pe televiziunile: TVR Timişoara, Europa Nova TV, Money Channel, Travel Mix TV
 • ştiri publicitare pe TVR Timişoara
 • publireportaje pe TVR Timișoara
 • Zeci de bannere online pe site-uri
 • Zeci de articole de presă, ştiri televizate, ştiri radio
 • afişe
 • fluturaşi
 • invitaţii
 • bannere stradale
 • mashuri

                                                                                     

Salonul Internaţional de Vinuri VINVEST Timişoara, ediţia a 12-a în cifre

 • 3500 de vizitatori
 • 17 delegaţii din ţară şi străinătate: Direcții agricole din Alba, Caraș-Severin, Timiș, Bihor, Oradea
 • 7.000 de invitaţi
 • 100 jurnalişti prezenţi
 • 98 de firme şi instituţii participante
 • 17 de producători de vin, (și vin ars de bună calitate: Jidvei, Vincon România, Barza Albă din Republica Moldova prin distribuitorul Produse Moldovenești)
 • 3 distribuitori de vin
 • 20 companii de servicii conexe
 • 30 de parteneri de produse şi servicii
 • 60 de parteneri media
 • 15 parteneri principali

 

Informaţii şi imagini găsiți pe site-ul oficial www.vinvest.ro si pe facebook, pe www.facebook.com/salonul.vinvest , www.facebook.com/vinvest

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>