Pages Navigation Menu

ECO smartphone-ul reincarcabil la soare

ECO smartphone-ul reincarcabil la soare

download (2)

Cum va place idea de a va lasa telefonul la soare… pentru incarcare? Daca nu va deranjeaza, ba mai mult, va surade, aflati ca un grup de cercetatori de la UCLA au perfectat un film solar transparent, dublu, care permite captarea energiei solare. Bineinteles, gratie proprietatilor lui, acest film este perfect integrabil in ecranul smartphone-urilor, geamurilor sau altor suprafete expuse, in mod normal, la razele solare.

download (1)

Prezentata, pentru prima data in 2012, noul tip de celula fotovoltaica organica transparenta, cu structura dubla a fost ulterior imbunatatita si transformata in ceea ce oamenii de stiinta de la Universitatea California din Los Angeles  numesc pelicula dubla fotovoltaica. Aceasta este compusa din doua straturi de celule polimere solare, ce au rolul de a capta lumina solara si a o transforma in energie. Spre deosebire de modelul anterior, pelicula absoarbe o cantitate dubla de raze solare(80 % din UV percepute) si produce cu 3,3% mai multa energie, ceea ce reprezinta un real progres. Suficient pentru a deveni functional la scara larga.

In practica, filmul cu dublu strat de celule transparente poate fi folosit drept generator pentru o gama impresionanata de produse cu suprafata din fibra de sticla, geam plastifiat sau ecran tactil. Mai mult, in functie de design-ul si culorile principale folosite, celule se pot colora in gri deschis, verde sau maro.

Yang Yang, director al Centrului de Nano-Energie Regenerabila de la UCLA spera ca pelicula imbunatatita sa fie foarte curand folosita de marii producatori de telefonie mobila dar si de constructori. Un pas inainte pentru dezvoltarea durabila si economia resurselor naturale ar putea fi ferestrele cu film fotovolataic incorporat.

Reflexia viitorului nu este chiar atat de rea, nu-i asa ?

Sursa : Science Daily

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>