Pages Navigation Menu

Eclipsa de Soare – mituri şi legende

Eclipsa de Soare – mituri şi legende

eclipsa mituri

Oamenii din lumea întreagă au inventat, de-a lungul mileniilor, numeroase poveşti încercând să explice astfel “dispariţia” celui mai strălucitor astru de pe bolta cerească, în timpul eclipselor de Soare, informează site-ul revistei National Geographic.

“Lupi cereşti” vikingi, “câini de foc” coreeni şi mai multe versiuni africane ale unei “reconcilieri celeste” – acestea sunt doar unele dintre poveştile prin care oamenii din diverse regiuni ale lumii au încercat, de-a lungul mileniilor, să îşi explice eclipsele solare.

Ceea ce înseamnă acea “întrerupere” diferă de la o civilizaţie la alta şi nu toţi oamenii consideră eclipsele solare ca pe un lucru negativ, spune Jarita Holbrook, profesor de astronomie la Universitatea Western Cape din Bellville, un oraş din Africa de Sud.

Unii oameni asociază fenomenul cu o “perioadă a terorii”, în timp ce alţii privesc eclipsele solare ca pe o parte a ordinii naturale a lucrurilor, care merită să fie privită cu respect, sau ca pe o perioadă de reflectare şi reconciliere.

Multe culturi consideră că eclipsele – atât solare, cât şi lunare – se produc în perioade în care diverşi demoni şi animale “devorează” Soarele sau Luna.

“Vikingii au văzut în asta o pereche de lupi cereşti care vânau Soarele sau Luna“, spune E.C. Krupp. Atunci când lupii prind unul dintre cele două corpuri cereşti se produce o eclipsă.

“În Vietnam, o broască mănâncă Luna sau Soarele“, a adăugat acelaşi astronom, în timp ce reprezentanţii tribului Kwakiutl de pe coasta vestică a Canadei cred că gura raiului înghite Soarele sau Luna în timpul fiecărei eclipse.

De asemenea, cel mai vechi cuvânt pentru eclipsă din vocabularul chinezesc, “shih”, înseamnă “a mânca”.

Eclipsa parţială de Soare, care se va produce vineri, între 10.48 – 13.04, în Bucureşti, va produce perturbaţii în sistemele energetice, din cauza scăderii radiaţiei solare, dar nu va avea efecte grave asupra oamenilor, însă animalele ar putea să se sperie puţin de acest fenomen astronomic.

Eclipsa de Soare de vineri va începe în România în jurul orei 10.40, va avea maxima în jurul orei 11.56 şi se va încheia la 13.05, cu o durată medie pentru România de două ore şi 20 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai scăzută în sudul ţării şi mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 şi 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialiştii Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>