Pages Navigation Menu

E oficial! Urșii au ieșit din hibernare

E oficial! Urșii au ieșit din hibernare

După câteva luni de zăpadă și îngheț, urșii au încheiat somnul de iarnă, semn că se cam apropie primăvara.

https://www.facebook.com/WWFRomania?fref=photo

https://www.facebook.com/WWFRomania?fref=photo

La începutul primăverii, urșilor le este cel mai greu să se hrănească și au tendința să se apropie de comunități. În Maramureș, omul și ursul conviețuiesc fără conflicte majore, însă localnicii nu fac un obicei din a-l hrănii pe Moș Martin, el devenind foarte agresiv atunci când îi este foame.

”Când are loc totuși un conflict, este de cele mai multe ori din cauza unor greșeli ale omului. În cazul de față (n.r. fotografia de mai sus), „gazdele” au făcut o fotografie cu bliț tocmai pentru a-l îndepărta în mod pașnic”, conform organizației WWF-România.

Salvamontiștii îi sfătuiesc pe turiștii care străbat traseele montane și se întâlnesc cu ursul să nu facă mișcări bruște, să nu-l fotografieze cu un aparat cu blitz, să nu se apropie de pui, deoarece ursoaica este întotdeauna prin apropiere. În cazul în care stau la cort, mâncarea trebuie izolată cât mai bine cu putință. Mai mult, aceștia ar trebui să aibă o făclie, deoarece urșii nu se apropie de foc, și să nu folosească parfumuri sau alte lichide puternic mirositoare, în special dulci, pentru că și acestea atrag urșii.

 În perioada de primăvară, odată cu ieşirea din hibernare a urşilor, silvicultorii vor intensifica patrulările în zonele frecventate de aceștia pentru a încerca să-i alunge în pădure şi pentru a împiedica turiştii şi localnicii să-i hrănească. De asemenea, pădurarii atrag atenția că braconajul se pedepsește cu închisoare de la trei la șapte ani sau cu amendă de la 5.000 la 25.000 de lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>