Pages Navigation Menu

Dupa 13 ani de la prabusirea TURNURILOR GEMENE, pericolul bate la usa OCCIDENTULUI

Dupa 13 ani de la prabusirea TURNURILOR GEMENE, pericolul bate la usa OCCIDENTULUI

Acum 13 ani, Turnurile Gemene din New York au fost puse la pamant de teroristi. Aproape 3.000 de oameni au murit, iar alte 8.900 de persoane au fost ranite în cele patru atacuri teroriste coordonate de gruparea al-Qaeda din 11 septembrie 2001. Printre cei morti s-au numărat si patru romani.

Chiar daca gruparea al-Qaeda a fost anihilata, pericolul este din ce in ce mai mare, pentru ca in locul ei a aparut a alta forma, chiar mai radicala si mai periculoasa:  Statului Islamic.

turnuri 1

World Trade Center

Atentatele de la 11 septembrie au fost o serie de atacuri sinucigase coordonate de Al-Qaeda împotriva Statelor Unite care au avut loc la 11 septembrie 2001. In dimineața acelei zile, 19 teroristi Al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale de pasageri. Teroristii au preluat controlul avioanelor, prabusind doua dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, omorand toate persoanele de la bord si multi alti oameni care lucrau in cladiri. Ambele cladiri s-au prabusit in decurs de doua ore, distrugand si avariind si alte clădiri din jur.

Teroriștii au prăbușit un al treilea avion in cladirea Pentagon din Arlington, Virginia, lângă Washington, D.C. Al patrulea avion s-a prabusit pe o campie de langa Shanksville in zona rurala a statului Pennsylvania, duaă ce unii dintre pasageri si membrii echipajului au incercat sa recastige controlul avionului, pe care teroristii il îndreptasera spre Washington, D.C. Nu au existat supravietuitori ai zborurilor.

Atentatele de la World Trade Center din New York au insemnat declansarea de catre Statele Unite a  unui razboi impotriva terorismului.  Zece ani mai târziu, în mai 2011, Osama Bin Laden, liderul grupării teroriste al-Qaeda („celula”), a fost ucis într-o misiune a trupelor speciale americane.

627x0 (1)

 Declararea razboiului impotriva Statului Islamic

Dar victoria Statelor Unite prin dezmembrarea gruparii al-Qaeda nu avea sa dureze mult. In urma cu cateva luni, o grupare afiliata al-Qaeda, cunoscută mai întai drept Statul Islamic in Irak si Siria (SIIS), apoi Statul Islamic in Irak şi Levant (SIIL) a devenit, in urma cu cateva luni, cea mai temuta organizatie terorista din lume. În doar trei zile, jihadistii au reusit sa captureze aproape toata partea de nord a Irakului si sa semene teroare si panica in intreaga lume prin sutele de crime semnalate in mass-media.

Presedintele american Barack Obama a precizat in cadrul SUmmitului NATO din Tara Galilor ca printr-un efort international largit, inclusiv al tarilor arabe, grupul extremist ISIS trebuie „infrant si eliminat”, la fel ca Al Qaida.

Dupa 13 ani de la atentatele World Trade Center din New York, americanii sarbatoresc prin sporirea securitatii in orasele aglomerate , pe cand britanicii se tem de „jihadistii cu ochi albastri”,  luptatorii crescuti in Anglia, dar care au plecat sa lupte in Siria sau Irak. Analistii sustin ca acestia intentioneaza sa se întoarca pentru a aduce „razboiul sfant” in Regatul Unit. Tocmai de aceea, in urma cu doua saptamani, Londra a decis sa ridice nivelul de alerta de la “substantial” la “grav”.

627x0 (2)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>