Pages Navigation Menu

Dresurile – scurta istorie a elegantei

Dresurile – scurta istorie a elegantei

 dresuri_colorati

Negri, albi, culoarea pielii, elastici, transparenti, eleganti sau obraznici, cu portjartiere sau cusatura falsa pe spate, ciorapii sunt probabil cea mai incitanta piesa din garderoba unei femei.  Comozi si sexy, astazi sunt un articol vestimentar obligatoriu, de la cei mai accesibili, pana la piese de lux care se vand cu 1400 de euro.

Dar ei nu au fost intotdeauna un exponent al  frumusetii  si feminitatii. Povestea lor incepe in 1589, cand britanicul William Lee inventeaza prima masina de tricotat ciorapi. Din bumbac, lana sau matase si de obicei albi, erau destinati doar sa tina de cald, iar timp de mai bine de un secol si jumatate ii purtau atat femeile cat si barbatii.

 albe

Perioada de glorie vine in anii care preced al doilea razboi mondial. Mai intai, din 1930, masina de tricotat circulara permite fabricarea lor dintr-o singura bucata, iar dunga cusaturii de pe spate ramane un element de decor care le sporeste sexappealul .  Filmele cu Marlene Dietricht fac celebrii ciorapii trei sferturi, transparenti, cu portjartiere, iar femeile prin gustul piciorului gol mai mult decat ghicit in spatele unui articol vestimentar.

fci13540_negru

Apoi popularitatea lor explodeaza! In 1939 Julian Hill inventeaza fibra de nylon. Fir puternic, curat, foarte asemanator cu matasea, aduce ciorapului ceea ce ii lipsea: elasticitate, rezistenta si, mai ales, accesibilitate.  Ii transforma intr-un real succes. In New York primul magazin de ciorapi de nylon vinde 72 000 de perechi in prima zi, piata japoneza de matase se prabuseste peste noapte, in primul an se cumpara 64 de milioane de perechi, iar producatorii nu pot tine pasul cu cererea .

 istoria-ciorapilor-de-dama

In timpul razboiului productia inceteaza complet din lipsa de materiale. Dar in anii 50 ei revin pe piata, in mai multe culori, mai fini, mai rezistenti si mult mai accesibili multumita progreselor tehnologice. Un deceniu mai tarziu ciorapii cu portjartiere cad intr-un con de umbra si sunt treptat inlocuiti de cei dintr-o singura bucata. Mai ales dupa aparitia fustelor mini. In anii urmatori noi materiale ca elastanul (lycra sau spandex) si microfibra sporesc calitatea ciorapilor, iar formele si modelele se diversifica.

0.365x365

Lungi, trei sferturi, cu portjartiere sau banda adeziva, cu sau fara cusatura pe spate, pana la glezna, sau care se ascund cu totul, neghiciti in incaltaminte, ciorapii incita, protejeaza,  dar si descopera, ofera eleganta si pun in valoare. Doamnelor, domnisoarelor, va invitam sa alegeti, domnilor, va rugam sa-i respectati  si sa va bucurati de ei.

dresuri

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>