Pages Navigation Menu

Doliu în fotbal! A murit cel mai titrat arbitru român

Doliu în fotbal! A murit cel mai titrat arbitru român

În urma unei gripe banale transformată într-o viroză puternică pentru că nu a fost tratată, unul dintre cei mai renumiți arbitri români s-a stins miercuri dimineaţă, în jurul orei 5:00, la Spitalul de Urgență “Sfântul Apostol Andrei”, din Galaţi.

arbitru

Nicoale Rainea, cel mai mare arbitru român al tuturor timpurilor, a murit în urma unui stop cardio-respirator, la vârsta de 81 de ani.

A fost pe mâini foarte bune. Medicii au făcut tot ce le-a stat în putinţă, însă nu s-a mai putut face nimic. Am vorbit acum 5-6 zile cu el, era în vînă, făcea glume, şi chiar îmi spunea că ceea ce trăieşti peste 80 de ani este un bonus de la Dumnezeu”, a spus Adrian Porumboiu, citat de gsp.ro.

Nicolae Rainea a intrat în arbitraj în 1959, iar după trei ani a promovat în lotul divizionar. În prima ligă a debutat în 1965 şi doi ani mai târziu a fost inclus în lotul FIFA, având o extraordinară carieră internaţională.

S-a retras din arbitraj în anul 1983, însă a rămas pînă nu cu mult timp în urmă membru al Comisiei Centrale a Arbitrilor şi observator federal. A fost cetăţean de onoare al oraşului Galaţi, a bifat patru mandate în Consiliul Local, iar din decembrie 2011 stadionul Dunărea a fost redenumit „Nicolae Rainea”.

A rămas celebru în istoria fotbalului românesc mai ales pentru că a arbitrat la trei Campionate Mondiale şi unul European. Printre marii jucători pe care i-a arbitrat s-a numărat și Diego Maradona, însă șapte campioane mondiale au fost „sancționate” de către arbitrul român când a fost cazul.

 „Am arbitrat şapte campioane mondiale: Brazilia, Uruguay, Argentina, Italia, Germania, Anglia şi Franţa. Dar pe Franţa am arbitrat-o înainte să iasă campioană mondială, a devenit ulterior.”, a mărturist arbitrul pentru gsp.ro.

Diego Maradona

Diego Maradona

Întrebat cum a fost plătit pentru arbitrarea unui Campionat Mondial, Rainea a afirmat că își primea contractele cu șase luni înainte.

„La cele trei Campionate Mondiale la care am fost, FIFA îmi trimitea un contract cu şase luni înainte. De exemplu, la primul Campionat Mondial aveam 100 de mărci pe zi, pentru lipsa de acasă. Pentru meciuri nu s-a dat nici un leu, toţi banii pe care i-am primit erau pentru lipsa de acasă, 100 de mărci pe zi, deci 3.000 de mărci pentru toată durata turneului. Micul dejun era inclus la hotel, pe care-l plătea FIFA, la fel şi cazarea.”, a declarat Rainea pentru gsp.ro.

Cel mai titrat arbitru român a condus 400 de meciuri în România, a arbitrat 115 meciuri internaționale, a participat la trei ediții de Campionat Mondial. După ce s-a retras din arbitraj în 1984, a fost observator și, apoi, președinte al Asociației Județene de Fotbal Galați, de unde a primit funcția de președinte onorific. De asemenea, Nicolae Rainea a fost și președinte onorific al Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>