Pages Navigation Menu

Doar un pic de zahar

Doar un pic de zahar

Zaharul este probabil unul din cele mai celebre ingrediente folosite de omenire, istoria lui fiind presarata cu explorare, cucerire, sclavie si… diabet. Dar de ce continuam sa il iubim, in ciuda efectelor nocive asupra organismului?

zahar

Raspunsul il putem gasi la stramosii nostri indepartati, pentru care pofta de fructoza era un lucru vital. Astfel, acum 22 de milioane de ani, maimutele antropoide, raspandite in zona padurilor tropicale africane, supravietuiau hranindu-se tot timpul anului cu fructe a caror gust era dat de zaharul natural pe care il contineau.
Ceva milioane de ani mai tarziu, datorita schimbarilor climatice, care au creat o punte intre continentul african si cel euroasiatic, aceste maimute au trecut in Eurasia care era si ea bogata in paduri tropicale, bogate in hrana. Insa, racirea globala a continuat si vegetatia a devenit una specific temperata, cu perioade in care hrana era foarte putina. Asa ca rudele noastre au fost nevoite sa se adapteze sau sa moara. De aceea, la o anumita specie a aparut o mutatie genetica care i-a permis sa prelucreze foarte eficient fructoza, fiind in stare sa supravietuiasca cu foarte putina.
Dupa o alta perioada de timp, un predecesor al acelei maimute s-a intors in Africa, aducand cu ea si gena mutanta care i-a adus supravietuirea. Din acest supravietuitor au luat nastere si oamenii, care cand au parasit Africa, pentru a se raspandi pe toata planeta, au luat cu ei aceasta “gena dulce”, care-i faceau iubitori de zahar.
Problemele au inceput sa apara atunci cand zaharul a trecut de la a fi un ingredient rar, de lux, la un adevarat produs industrial, accesibil tuturor.

dulce

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>