Pages Navigation Menu

Din seria eroilor aviatiei: Tudor Greceanu

Din seria eroilor aviatiei: Tudor Greceanu

greceanu

Intre atatea dezamagiri si pierderi dureroase, intre atatea vieti ruinate ale celor din jur, ordinele si brevetele il readuc la viata, viata pe care pilotul a vazut-o ca pe o misiune: a decolat, a luptat, a pierdut, dar nu in razboi, acolo unde s-a purtat ca un viteaz, ci in timp de pace, in tara lui comunizata dupa august 1944.

Il readuc, pentru ca pilotul Tudor Greceanu a incheiat contractul cu viata in 1994, dupa o lupta capricioasă cu regimul, societatea si tara pentru care a zburat.

Poate in bunele lui intentii, Dumnezeu nu a facut oamenii pentru orice, i-a facut sa mearga pana la un punct, dincolo de care se distrug. Este exact ca un ceas: functioneaza pana dai cu el de pamant.

Tudor Greceanu a fost unul dintre ceasurile Romaniei. Aviator in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a crezut in virtutile neamului si s-a ales cu artrita in prima faza, iar in ultimii ani de viata, ambele picioare i-au fost amputate. In timpul detentiei sale in inchisoarea de la Aiud, a stat 48 de ore cu picioarele intr-un bloc de gheata pentru ca a incercat sa evadeze, gustand libertatea doar cateva sferturi de ceas. Consecinta evadarii a fost artrita.

Intr-un interviu acordat Televiziunii Romane, eroul a spus ca “nu-i suficient sa joci sah ca sa castigi, trebuie sa joci bine.”

1escadrilaalba
Tinerețea aviatorului Tudor Greceanu se regaseste in colectia de medalii primite pe frontul de est si pe cel din vest.

La intoarcerea de pe front, Tudor Greceanu si alti ofiteri romani nu vor simti bucuria pacii si libertatii nationale. Credincioasa imperativelor nationale, armata si-a urmat regele, rupand cu nazistii, cum au raspuns sovieticii.

Greceanu soseste cu grupul `Noua Vanatoare`, dar inca de pe aerodrom afla ca logodnica lui s-a sinucis, fiind de origine germana primise ordine de deportare in lagarele din Dombas. Desi armata romana continua sa lupte in Ungaria si Cehoslovacia pentru izgonirea Germaniei, dand peste jumatate de milion de jertfe in mai putin de un an, in tara incepe arestarea comandantilor de armata sub diverse invinuiri, dintre ele nelipsind crima de razboi, asta dupa ce tot rusii ii laudasera si-i decorasera.

Tudor Greceanu este suspendat de la zbor ca suspect de o evaziune aeriana. Isi da demisia imediat deoarece nu poate concepe un pilot, un ofiter caruia i se incredinteaza o comanda sa fie privit cu neincredere.

In 2 septembrie 1947 paraseste armata. A lucrat ca ceasornicat, s-a angajat ca proiectant si intr-un final a fost arestat si condamnat la 10 ani de inchisoare, i s-au confiscat averile si a pierdut drepturile civile. Avocatul sau a avut dreptul sa vorbeasca doua minute, era, de altfel, un avocat din oficiu pentru ca nu i s-a permis sa-si aleaga unul.

Dupa trei ani de temnita, timp in care a trecut prin Pitesti, Jivala si Canal, in anul 1951, impreuna cu un lot de recalcitranti ajunge la Aiud. A lucrat ca strungar in fabrica. Nu a existat in tara noastra, isi va aminti Greceanu, o institutie care sa aiba concentratia de inteligenta tehnica pe care o avea fabrica de la Aiud.

Evadarea a fost conceputa ca o iesire in masa, in forta. O data evadat din puscarie, grupul ar fi trebuit sa faca jonctiunea cu luptatorii anticomunisti din munti si impreuna sa constituie o reala rezistenta romaneasca anti-comunista si anti-sovietica. Erau siguri ca actiunea lor ar fi mobilizat si combatantii anti-comunisti din celelalte inchisori. Dar nu a fost asa.

La Penitenciarul din Cluj, Tudor Greiceanu a primit condamnarea la moarte, condamnare pe care a vazut-o ca pe o eliberare: “Cea mai frumoasa perioada pe care am trait-o in puscaria a fost aceea de condamnare la moarte.”

A trait in aceasta situatie 11 luni si a fost cea mai frumoasa perioada pentru ca nu mai era “condamnat la puscarie”. L-a rugat pe directorul penitenciarului sa mearga la el si i-a spus:

Nu mai sunt supus regimului penitenciarului, nu mai sunt condamnat la puscarie! Sunt condamnat la moarte. Pana in momentul in care voi ajunge in fata plutonului de executie, dvs nu-mi puteti aplica regulamnetul puscariei: nu ma puteti tunde in cap, nu ma puteti imbraca in zeghe, nu ma puteti obliga sa fac anumite lucruri, nu puteti face ABSOLUT nimic. Pentru ca daca incercati sa faceti, dom’le, nu va suparati! Am iesit eu de la Aiud, din puscaria dumitale ies, ma duc si cumpar un pachet de tigari si ma intorc inapoi. “

greceanu 1
Cea mai valoroasa insigna este o medalie acordata pentru 800 de misiuni in teritoriul inamic, dar poate ca mai valoroasa ar fi fost recunostinta care ar fi trebuit sa vina din partea tarii in numele careia a decolat de sute de ori.
Toata viata lui a fost ca o misiune de zbor.

“Am pierdut partida”, a spus cu amar pilotul la sfarsitul interviului. Doar medaliile stau marturie ca acolo, in cer, Greceanu a avut aura sa de glorie. Aici, pe pamant, a trait doar eternitatea nerecunostintei.

avion
Sursa foto: wikipedia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>