Pages Navigation Menu

Din nou despre Figaro

Din nou despre Figaro

om-si-caine

Într-una din celebrele sale comedii, Pierre Augustin Caron de Beaumarchais, pune, în replica lui Figaro, următoarea frază: ,,pentru ca eu să am ce mânca o zi, a fost nevoie să cheltuiesc mai multă inteligenţă decât a trebuit Regatului Spaniei spre a fi condus timp de un secol’’.

În urmă cu douăzeci şi doi sau chiar douăzeci şi trei de ani am publicat un articol – îmi cer scuze pentru faptul de a mă autocita – intitulat ,, Sindromul Figaro şi inteligenţele Reformei’’. Spuneam atunci că omului, în România acelui timp, îi trebuie mai multă inteligenţă spre a avea ce mânca o zi, decât este necesară economiştilor pentru ca  să conceapă un program de reformă, prin care să prindă o oarecare structură, schimbarea declanşată de revoluţie.

Câţiva ani mai târziu, între numeroasele mele intervenţii în presă, un alt articol: ,,Bătrâna, câinele  şi revoluţia’’. O biată femeie, în vârstă, venea la blocul în care îmi am locuinţa, spre a face curăţenie pe scări. Trăia, şi ea, cum putea, cu puţinii bani reprezentând salariul ei pe care îl presupun a fi fost mult mai mic decât doar modest. Era mereu însoţită de un câine  obişnuit, simplu,  cu blăniţă cenuşie, cuminte şi care nu o scăpa din priviri; bătrâna îl hrănea cu multă grijă şi dragoste. Erau nedespărţiţi. Revoluţia nu îi dăduse nimic în plus – presupun – faţă de ceea ce avea înainte, dar nici  nu o despărţise de câinele său.

S-a întâmplat ceva important între timp?  Conducătorii de azi se uzează  mai mult, în munca lor, decât economiştii care au elaborate programul reformei? Omul obişnuit îşi câştigă viaţa mai uşor ca Figaro? Câinii ce mai fac?

One Comment

  1. Subtila critica sociala, din pacate se pare ca in Romania nu sa schimbat mult fata de scolul XVIII. Domnului Caius Dragomir doresc sa scrie mai departe inteligente mici eseuri dar cu mai mere rezonanta in societatea romineasca.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>