Pages Navigation Menu

Diane Arbus si ciudatii aristocrati

Diane Arbus si ciudatii aristocrati

La varsta de 48 de ani artista Diane Arbus s-a sinucis inghitind barbiturice apoi taindu-si venele. Insa nu acesta e aspectul cel mai ciudat, mai interesant sau mai expresiv al vietii sale, nici pe departe. Cariera sa artistica a fost acaparata de imaginile marginale ale societatii, de oamenii ale caror chipuri ne amintesc intr-un fel de tortura vietii in sine, dupa ce a fost acceptata ca atare, chipuri ale caror vieti vin din urma pentru a confirma ceea ce pare ideea fundamentala pentru lucrarile sale: adevaratii aristocrati ai lumii sunt ciudatii, the freaks, care-si supravietuiesc lor insisi pentru ca asa s-au nascut, fapt care le simplifica foarte mult existentele in comparatie cu ceilalti.

foto1

La un an dupa moartea sa (1972) a fost produs un documentar care reuneste interviuri ale celor ce i-au fost apropiati, fiica sa, o profesoara sau un coleg de breasla. Ce e special la acest mic documentar este ca ne ofera o privire cumva din interior asupra personalitatii artistei, si asupra lucrarilor sale. Va invitam sa-l urmariti, veti avea ocazia sa o vedeti pe fiica sa povestindu-si impresiile subiective despre cum a perceput fotografiile mamei sale, explicand cum mereu a avut impresia ca pentru Arbus, fotografia era un secret. In plus o veti auzi pe Arbus insasi povestind ca aparatul foto este intr-un fel pentru ea un permis pentru a capta povestile intime ale oamenilor. Mai multe aici:

Iata doua citate ale sale care confirma cele spuse mai sus: in primul rand – Vezi pe cineva pe strada iar ceea ce observi la persoana respectiva vor fi in mod esential defectele sale. Apoi: Exista o anumita calitate a legendei despre ciudati. Ca o persoana intr-un basm care te opreste si iti cere sa dai raspunsul unei ghicitori. Majoritatea oamenilor trec prin viata ingroziti ca vor avea o experienta traumatica. Ciudatii s-au nascut cu trauma lor. Ei si-au trecut deja testul in viata. Sunt aristocrati.   

foto 2

 

Exista multa psihologie in lucrarile lui Arbus, vom gasi in galeria sa doar portrete reprezentand pitici, oameni de circ, giganti, gemeni, nudisti, bebelusi sau pur si simplu fizionomii bizare intrate intr-un soi de normalitate sau irealitate a urateniei, a defectului fizic sau vizual,  normaliate care functioneaza si se transmite/transpune cu succes in imagine si dincolo de ea. Se mai transmite si misterul diformitatii fiecarui subiect, al fiecarui individ: Arbus era o adevarata profesionista in a capta unicitatea fiecaruia, asa incat putem spune ca ceea ramane dupa ce privim o galerie a portretelor realizate de ea vor fi prezentele umane care-ti zambesc din interiorul misterului propriilor traume primite prin nastere. Aristocratii Dianei Arbus sunt cei al caror blazon e diformitatea vietii, disperarea supravietuita.

foto3

 

foto 4

One Comment

  1. Nicely done.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>