Pages Navigation Menu

Dezvaluirile jurnalistului italian sechestrat in Siria

Dezvaluirile jurnalistului italian sechestrat in Siria

Domenico Quirico

In urma cu cinci luni, reporterul Domenico Quirico si profesorul Pierre Piccinin au fost rapiti in Siria, iar in noaptea de duminica spre luni 8-9 septembrie, fostii ostatici au fost adusi in tara.
Jurnalistul de 62 de ani, unul dintre veteranii publicatiei `La Stampa`, este cunoscut pentru prezenta sa in zonele de conflict din Africa si Orientul Mijlociu. Pe 6 aprilie a plecat impreuna cu Profesorul Pierre Piccinin, un personaj controversat, sa viziteze Siria, conform publicatiei Le Monde.
Primele declaratii ale jurnalistului italian au fost publicate pe contul sau de Twitter. Am fost izolat, de parca as fi trait cinci luni pe Marte. Am descoperit astazi cine este presedintele Republicii, a spus reporterul la scurt timp de la sosirea sa in Roma, dupa miezul noptii.

Domenico Quirico1

Doua povesti diferite
Cei doi barbati au disparut in vestul Siriei, in apropierea granitei libaneze, o regiune supusa conflictelor de razboi. Italianul a reusit sa-si contacteze telefonic sotia in luna iunie pentru a-i confirma eliberarea si pentru a o asigura de starea lui de sanatate, informeaza lemonde.fr.
Pierre Piccinin este un fost sustinator al regimului de la Damasc, dar convingerile sale s-au schimbat in primavara anului 2012. Ajuns in Belgia, el a dat asigurari ca Bashar al-Assad nu a fost responsabil pentru atacuri chimice. La revenirea sa in Roma, profesorul a declarat pentru `La Stampa` ca a auzit o conversatie in timpul detentiei sale alaturi de Domenico Quirico, care neaga declaratiile pe care le-a facut anterior: “E o nebunie sa afirm ca Assad nu a folosit gaze. Noi nu am stiut nimic din cele ce s-au intamplat, nici macar despre atacul cu gaze. ”
Domenico Quirico a scris in `La Stampa` ca nu au stiut nimic despre evenimentele ce s-au petrecut in tara care i-au luat ostatici. Deci, nu am vazut, nici atacul chimic. Cu toate acestea, intr-o zi, noi am putut asculta o conversatie din camera in care am fost inchisi. Trei oameni, ale caror nume nu le stiu, purtau o discutie in limba engleza pe Skype. Unul este prezentat ca fiind un general in ASL. A doua persoana, pe care eu nu am vazut-o niciodata, il insotea si a treia persoana era cea care era conectata pe Skype.
Din conversatie a reiesit ca atacul cu gaze din cele doua cartiere din Damasc a fost lansat de rebelii sub forma unei provocari pentru ca Occidentul sa intervina militar. Pentru ei, numarul mortilor a fost exagerat. Nu stiu daca este adevarat pentru ca eu am nici o dovadă care sa confirme aceasta teza si nu am siguranta ca acesti oameni sunt credibili. Nu pot sa spun ca aceasta coneversatie a fost bazata pe fapte reale.
Conform declaratiilor lui Quirico, rapitorii sai alcatuiau o amestecatura de insurgenti, miscari, profitori de razboi, eliberarea fiind dificila.

Rapirile se tin lant
Doi jurnalisti francezi, Didier François si Edward Elias, au fost, de asemenea, luati ostatici ostatici in Siria pe 6 iunie.
Vineri, s-au organizat in Franta mitinguri care cereau eliberarea celor doi jurnalisti francezi de la radio Europe 1. Bannere si portrete cu ostaticii francezi au fost postate pe fatadele mai multor cladiri din Paris si din provincie. Atat institutiile, cat si oamenii au raspuns la apelul comitetului de sustinerea celor doi ostatici, aflat in parteneriat cu organizatia internationala `Reporteri fara Frontiere` (RSF).
Un alt italian, iezuitul Paolo Dall’Oglio, lipseste din Siria inca de la inceputul veri, ultima data a fost vazut in orasul Raqqa.

jurnalist italian

Sursa foto: Le Monde

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>