Pages Navigation Menu

Dezbaterile Fundatiei Europene Titulescu pe tema Romania in noua configuratie globala

Dezbaterile Fundatiei Europene Titulescu pe tema Romania in noua configuratie globala

foto dezbatere 1

Dezbaterea sustinuta joi, 19 septembrie de catre prof. univ. dr. Adrian Nastase, Presedintele Fundatiei Europene Titulescu, care a deschis seria de prelegeri pe tema Romania in noua configuratie globala a avut ca si subiecte atat politica externa, cat si necesitatea implicarii tinerilor in viata social-politica. Printre conceptele dezbatute s-au numarat: politica externa, afacerile europene, diplomatia sau dreptul international.

             Demarcatia intre politica interna si cea externa isi pierde din semnificatie, aceasta fiind mult mai clara in perioda interbelica decat astazi. Cele doua concepte par a fi in legatura directa, astfel ca fara o politica interna stabila, un stat nu poate realiza facil o politica externa, care sa asigure o continuitate intre generatii.

Politica externa a Romaniei s-a aflat in concordanta cu statutul pe care aceasta l-a avut de-a lungul timpului, datorita influentelor Imperiului Otoman, al celui Austro-Ungar sau Sovietic, dar si a blocurilor de integrare din care astazi face parte: Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord si Uniunea Europeana.

In ceea ce priveste dreptul international, acesta este foarte important ca mecanism de realizare al politicii externe prin ideea ca statele sunt egale si totodata prin faptul ca poate domestici tendinta de utilizare a puterii a unora dintre state.

 

Sursa foto: www.titulescu.eu

One Comment

  1. Interesanta conferinta. As fi vrut mai multe detalii despre ce s-a intamplat acolo.

    Dl Năstase este unul dintre oamenii care știu să „le spună” și au ceva de spus.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>