Pages Navigation Menu

Deținutul care s-a sinucis la Penitenciarul Rahova, omorât de un sistem incompatibil cu normele europene

Deținutul care s-a sinucis la Penitenciarul Rahova, omorât de un sistem incompatibil cu normele europene

Iulian Bălan, deținutul în vârstă de 26 de ani, care s-a sinucis în cursul zilei de sâmbătă, 25 aprilie, ar fi suferit o traumă psihologică în urma transferului dintr-o închisoare italiană într-una din România.

http://www.justintarte.com

http://www.justintarte.com

Avocații familie Bălan admit ipoteza că deținutul de la Penitenciarul Rahova, care a ales să-și ia viața când mai avea de ispășit o perioadă scurtă din pedeapsă, ar fi suferit o traumă psihologică, după ce autoritățile române i-ar fi încălcat drepturile.

8 ani cu executare

Iulian Bălan a fost arestat preventiv în anul 2009 pentru viol și trafic de persoane, în Italia, iar în 2010 a fost condamnat la opt ani de închisoare. După ce a executat șase ani de detenție, românul și-a exprimat dorința de a fi transferat într-o închisoare din România și astfel a ajuns la Penitenciarul Rahova, în toamna anului trecut. Conform legislației din Uniunea Europeană (UE) și practicii conturate în materie de executare a pedepselor la nivelul UE, când un deținut se apropie de termenul executării pedepsei este transferat în țara de origine, au precizat avocații familiei din cadrul casei de avocatură „Zăbrăuțanu Popescu și Asociații”.

În timpul executării pedepsei în penitenciarul din Italia, Bălan a lucrat ca măturător și  la o firmă de curierat, iar în interiorul închisorii a făcut o serie de cursuri de cinematografie. Prin intermediul acestor activități, autoritățile italiene au avut ca prim obiectiv reintegrarea individului în societate.

Comportament exemplar în penitenciarul din Italia

Din dosarul lui Iulian Bălan, citat de avocați, reiese că românul s-a purtat exemplar în cei șase ani petrecuți în Italia, fapt pentru care, conform Dreptului Constituțional italian, a câștigat 495 de zile de eliberare anticipată.  Dacă ar fi fost luate în considerare acest număr de zile, românul se bucura astăzi de libertate.

Regim drastic în România

Ajuns la Penitenciarul Rahova din România, Bălan a fost arestat în regim de carceră, regim aplicat deținuților în primele zile de închisoare, pe când în Italia, acesta avea regim deschis. După cum susțin avocații familiei, românul nu a fost evaluat luându-se în considerarea că avea în spate șase ani de execuție, ci l-au tratat de parcă ar fi proaspăt încarcerat.  Diferențele dintre cele două sisteme (italian și românesc) pare să-i fi provocat lui Iulian Bălan grave trauma psihologice: de la tratamentul primit în Italia, când se plimba liber pe străzi, la un regim închis primit în penitenciarul românesc, cu doar o oră pe zi de activități în aer liber. În zadar însă au încercat avocații să-i schimbe regimul, fiindcă de fiecare dată cererile au fost refuzate.

De asemenea, atât în luna noiembrie, cât și în februarie anul acesta, au fost înaintate către Comisie doua cereri, una pentru liberare condiționată i alta  una pentru schimbarea regimului, însă, la fel ca în cazul precedent, acestea au fost refuzate. Avocații au declarat că urmau să acționeze în continuare în instanță în privința eliberării condiționate, însă pare că răbdarea lui Iulian Bălan a cedat.

Conform practicii în materie de drept execuțional penal în România, Iulian ar fi fost eliberat în condițiile în care acesta și-ar fi executat întreaga pedeapsă în România. În aceste condiții, avocații consideră că dosarul lui Bălan este un bun exemplu de discriminare, subliniind că legislația UE nu este compatibilă cu cea din România.

Mesaj, lăsat scris cu limbă de moarte

Înainte cu o zi de a-și pune capăt zilelor, deținutul a acuzat dureri de cap și administrația penitenciarului a confirmat că medicul l-a vizitat, în urma consultului administrându-i-se un set de medicamente, le-a povestit sora lui Iulian avocaților. Colegii de celula adăugat că în ultima perioadă fratele ei dormea mai puțin, însă nu a dat niciodată de înțeles că ar intenționa să se sinucidă.

La ultima lor convorbire telefonică, Iulian i-ar fi spus surorii sale că o iubește foarte mult. Ca un ultim mesaj, acesta a lăsat scris pe carnețelul său de notițe „Am scăpat de suferință!”.

Se admite și ipoteza că Iulian Bălan ar fi recurs la sinucidere pentru că ar fi fost violat în timpul detenției.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>