Pages Navigation Menu

Destinatii de vacanta 2015 (1)

Destinatii de vacanta 2015 (1)

insula croatia

Croația este descrisă de agențiile de voiaj ca țara celor o mie de insule. Marea majoritate a acestora sunt nelocuite, însă, poate din acest motiv sunt nemaipomenit de frumoase. Am selecționat douăsprezece dintre cele mai frumoase și populare insule locuite, potrivite pentru petrecerea vacanței. De pe aceste insule puteți porni cu vapoare, bărci sau taxiuri acvatice pentru a descoperi această lume minunată, de la Galesnjak, denumită insula îndrăgostiților datorită conturului de inimă pe care o are, până la cea poreclită Insula Iadului.

1. Insula Brac - se află la aproximativ 1000 km de București. Accesul se face din Split sau Makarska. Este caracterizată de stânci albe de calcar, păduri verzi de măslini și o mare curată și albastră. Ștrandul de renume mondial, Zlatni Rat, de lângă localitatea Bol, este numit și Cornul de aur. Pe cele două maluri ale peninsulei lungi de 500 m se află un ștrand cu pietriș fin. Celălalt ștrand popular de pe insulă este într-un loc mai ascuns, pe malul cu nisip roșiatic al golfului Lovrecina, pe care merită să-l vizitați.

2. Insula Ciovo - se află la aproximativ 1100 km de București, fiind accesibilă printr-un pod din orașul Trogir. Pe insulă găsiți multe monumente istorice, vegetație mediteraneană, ștranduri frumoase și programe de divertisment. Cele două localități gemene, Okrug Gornji și Okrug Donji dispun de golfuri ferite, fiind astfel ideale pentru sporturile acvatice, aici desfășurându-se de asemenea numeroase festivaluri și putând fi vizitate restaurante și cluburi excelente. Aici se găsește cel mai bun ștrand, „Copacabana din Trogir” cu o lungime de 2 km și ștrandul pentru nudiști Mavarscica.

3. Insula Cres - se află la 1200 km de București. Pe insula încă neinvadată de turiști se poate ajunge cu feribotul, de pe insula Krk. Deplasarea se face pe jos, inclusiv în capitala Cres! Unul dintre cele mai renumite locuri de aici este lacul Vranjsko cu apă dulce, aflat în mijlocul insulei. Cel mai frumos ștrand, Sveti Ivan, se află la Lubenica, tot aici găsim și o minunată peșteră albastră. Accesul este un pic mai greoi, iar din acest motiv, celor cu copii mici le sugerăm mai degrabă ștrandul campingului din micuțul sat pescăresc Martinscica. Este un ștrand cu nisip, adâncimea apei crescând treptat. În apropierea localității Punta Kriza găsim o natură nealterată, practic neexplorată. Din Cres putem trece podul în Losinj, iar dacă urcăm în bărci, putem vizita cele aproximativ 30 de insule mici aflate în apropiere.

4. Dugi Otok - putem ajunge pe insula aflată la 1300 km de București, urcând pe feribotul care pornește din portul din Zadar. După cum îi arată și numele (dugi=lung), este o insulă îngustă și lungă, constituind intrarea în Parcul național Kornati. Dispune de două porturi mai mari, Brbinj, înconjurat de codri de măslini, aici ajungând feriboturile și capitala Sali, locul de acostare a navelor de pasageri. Insula este locul ideal pentru excursii pe apă și sporturi nautice. Farul Veli Rat este locuit. Pe insulă se află trei lacuri, cel mai interesant fiind lacul cu apă sărată din Parcul de rezervație naturală Telascica, vizitat zilnic cu vaporul de turiști din întreaga Dalmație.

5. Insula Hvar - se află la 1150 km de București, beneficiind în medie de 7,7 ore de lumină solară zilnic. Curiozitatea locului este dată de câmpiile întinse cu rozmarini și lavande. Drumul se face cu feribotul din Split, destinația fiind orășelul Stari Grad, cea mai veche localitate din Croația, cu multe atracții și programe. Stațiuni importante sunt și Jelsa, cu ștrandul nisipos Grebisce, satul pescăresc Vrboska cu Muzeul Pescuitului și golfuri cu nisip, iar în capătul sudic al insulei se află Sucuraj, locul de pornire al feriboturilor spre Drvenik. Putem vizita bineînțeles și capitala, Hvar, care ne oferă multe programe culturale și de divertisment, nu departe aflându-se Insulele Iadului care pot fi vizitate cu taxiul acvatic.

6. Insula Korcula - la 1100 km de București se află insula considerată de mulți cea mai frumoasă din Croația. Accesul este posibil cu feribotul, din Split. În Korcula găsiți clădiri medievale, alei înguste, vegetație deosebit de bogată, mare cu apa precum cristalul, vinuri alese și excelente ștranduri cu nisip. Un program interesant este turnirul Moreska, organizat la sfârșitul lunii iulie. Stațiunile de pe insulă: capitala, Korcula, de unde putem ajunge cu feribotul pe peninsula Peljesac, pe pitoreasca insulă Mljet sau pe cele 19 insule ale arhipelagului Skoji.

7. Insula Krk - Se află la 1170 km de București Nu este necesar să luați feribotul, pe una dintre cele mai mari insule din Adriatică se poate ajunge pe un pod cu taxă. Prima localitate este Omisalj, o adevărată stațiune care freamătă de viață. Njivice, Malinska sunt orășele mai liniștite, iar la Punat, pe ștrand vă așteaptă un complex acvatic, cu un topogan uriaș. În capitală, la Krk găsiți multe atracții și programe din belșug. La Baska se află unul dintre cele mai frumoase ștranduri cu pietriș din Croația, Vela Plaza, cu o lungime de 2 km.

8. Insula Losinj - insula despărțită de Cres printr-un canal se află la 1230 km de București. Este cunoscută datorită turismului balnear și coloniei de delfini care sălășuiesc în apropiere. Dintre cele două orașe pe care le găsiți aici, Mali Losinj este mai mare și mai dezvoltat, Veli Losinj păstrându-și aspectul de oraș vechi, cu străzi înguste. Pe insulă se află ștranduri foarte frumoase, însă nu de genul celor cu palmieri și șezlonguri. Golfurile Cikat și Suncana dispun de ștranduri deosebit de curate cu stânci și pietriș, alternate însă de porțiuni cu nisip, iar Liski este un țărm cu nisip alb, strălucitor.

9. Insula Murter - este destinația preferată a scufundătorilor și iubitorilor de yachting și se află la 1300 km de București. Legătura cu uscatul este asigurată de podul de la Tisno, fiind o alegere bună atât pentru vacanțe de recreere cât și pentru cele active. În apropiere se află parcurile naționale: Kornati, Paklenica și Krka, respectiv rezervațiile naturale: Telascica și Vransko jezero. Stațiunile populare ale insulei: Tisno – o localitate modernă cu piețe și parcuri mari la intrarea pe insulă, Betina – un peisaj mirific și trei ștranduri excelente cu nisip și pietriș, Zdrace, Plitka Vala și Kosirina, Jezera – din port pornesc vapoare pe celelalte insule, de aici se poate vizita întregul arhipelag Kornati, dar și capitala Murter – cu un frumos oraș vechi și ștranduri cu nisip precum Cigrada, Podvrske și Slanica. În oraș funcționează mai multe școli pentru scafandri. Murter mai este cunoscut datorită uleiului de măsline fabricat aici, pescuitul fiind de asemenea o îndeletnicire populară, mai ales că se organizează excursii de tipul big game fishing.

10. Insula Pag - se află la 1290 km de București și este o insulă cu două fețe: o parte este complet pustie, partea dinspre mare fiind acoperită în schimb de vegetație. Accesul se poate face din Zadar, prin pod sau cu feribotul. Stâncile albe se oglindesc frumos în marea albastră. Stațiuni: Capitala Pag are un stil italian, Mandre este potrivită pentru odihna liniștită, Novalja este un oraș în permanentă mișcare, aici aflându-se vestitul ștrand cu pietriș Zrce Beach, unde petrecerea ține de după masa până în zori, nu departe putând fi găsit ștrandul pentru nudiști Strasko. Pe insulă vă stau la dispoziție piste de biciclete cu o lungime de 100 km, așa că merită să le luați cu dumneavoastră.

11. Insula Pasman - se află la aproximativ 1300 km de București. Poate fi accesată cu feribotul din Biograd, existând un pod spre Ugljan, cele două insule fiind unite în trecut. Aici găsiți peisaje cu dealuri și văi, vegetație luxuriantă, ștranduri frumoase și multe insule nelocuite care așteaptă să fie descoperite. Pe insulă se află un singur drum care leagă localitățile. Fiecare dispune de cel puțin un ștrand cu nisip și apă puțin adâncă, toate fiind gratuite. La Pasman nu există viață de noapte, fiind mai potrivită pentru recreere pe ștrand, odihnă, excursii și activități sportive.

12. Insula Rab - se află la 1200 km de București, accesul fiind posibil cu feribotul, din Jablanac. Insula Rab este potrivită în special pentru o vacanță petrecută pe ștrand. Cel mai cunoscut sat de aici este Lopar, cu 22 de ștranduri, dintre care Ștrandul Paradis (Rajska Plaza), cu apă puțin adâncă și caldă și cu nisipul extraordinar de fin este o alegere perfectă pentru cei cu copii mici, ștrandul Sahara fiind în schimb locul preferat al nudiștilor. Ștrandul Pudarica, aflat la 10 km de orașul Rab este unul cu petreceri zi și noapte, iar Suha Punta este de asemenea o porțiune deosebit de frumoasă. Pe insulă găsiți multe sate mici de vacanță, acestea fiind Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga, Rab, respectiv Lopar. Merită să plecați în excursii cu vaporul sau barca pe insulele din zonă sau pentru a descoperi viața subacvatică foarte bogată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>