Pages Navigation Menu

Desen furat de naziști, licitat la o sumă uriașă

Desen furat de naziști, licitat la o sumă uriașă

Naziștii confiscă un desen în anul 1940, iar 76 de ani mai târziu, acesta este adjudecat în cadrul unei licitații pentru 462.500 euro.

Portret de Maurice Dreyfus  Credit: LIONEL BONAVENTURE/AFP

„Trois danseuses en buste”, Edgar Degas
Credit: LIONEL BONAVENTURE/AFP

Un desen executat în cărbune pe hârtie de calc, realizat de Edgar Degas în jurul anului 1898, confiscat de naziști în 1940 și restituit recent familiei proprietarului, a fost adjudecat duminică pentru 462.500 euro la o licitație în apropiere de Paris, informează agenția France Presse (AFP), citată de Agerpres.

„Trois danseuses en buste”, reprezentând trei balerine, dintre care una își ține neglijent o mână la spate, a atras atenția naziștilor, care în 1940 au confiscat tabloul din casa de la Paris a medicului evreu Maurice Dreyfus. În 1947, el a semnalat autorităților franceze că desenul lui Degas nu se numără printre lucrările care i-au fost returnate după război.

Lucrarea a fost găsită în 1951 într-un dulap al fostei ambasade germane la Paris, dar nu a fost identificată ca fiind lucrarea solicitată de Dreyfus. Astfel, ea a fost alocată Muzeului Luvru.

Aproape 65 de ani mai târziu, restituirea lucrării a fost realizată cu ajutorul genealogilor conform unei noi proceduri introduse de Ministerul Culturii pentru a găsi proprietarii sau moștenitorii operelor de artă confiscate în timpul războiului, fără a se așteapta ca aceștia să apară.

Însă moștenitorii au apărut. După ce lucrarea a intrat în posesia fiicei medicului Maurice Dreyfus, aceasta a rămas ca moștenire fiicei, adică Vivianei Dreyfus. După moartea Vivianei, desenul le-a revenit celor trei nepoate ale sale, care neputând să-și împartă celebrul tabou, l-au vândut.

Citește și: Care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o dintr-o carte?

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>