Pages Navigation Menu

Descoperire: Planetă cu temperaturi de 4.300ºC

Descoperire: Planetă cu temperaturi de 4.300ºC

O planetă din afara sistemului nostru solar poate înregistra până la 4.300º C.

Situată la 650 de ani-lumină, KELT-9b este o planetă din afara sistemului nostru solar, unde există două circumstanţe care fac ca temperaturile infernale să depăşească 4.300º C. Acest lucru o clasează pe primul loc în topul celor mai fierbinți planete gigant descoperite până în prezent.

Steaua sa, KELT-9, este un astru foarte mare și foarte fierbinte și este atât de aproape de planetă încât are nevoie doar de o zi și jumătate să o orbiteze.

Până în prezent, cele mai fierbinţi planete gazoase cunoscute aveau temperaturi de 3.600ºC”, a relatat publicaţiei El Mundo Scott Gaudi, profesor de astronomie la University State din Ohio şi unul dintre autorii studiului, citat de epochtimes-romania.com.

Situată în constelaţia Cygnus, această lume extremă a fost prezentată în cadrul Congresului de primăvară de la American Astronomical Society, care a avut loc în aceste zile în Austin (Texas, Statele Unite ale Americii).

Conform studiului publicat luni, 5 iunie a.c., în revista Nature, de către profesorul Gaudi şi colegii săi, cantitatea de radiaţii ultraviolete care ajunge la această planetă este atât de mare încât împiedică formarea de molecule de apă, dioxid de carbon sau metan. Bombardamentul de radiaţii şi căldura extremă ar putea provoca evaporarea elementelor atmosferei, generând o coadă de gaz similară cu cea a cometelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>