Pages Navigation Menu

Descoperire inedita pe Saturn

Descoperire inedita pe Saturn

     Oamenii de stiinta cred ca pe Titan – cea mai mare luna a planetei Saturn – se afla un ocean cu o salinitate  asemanatoare cu cea din Marea Moarta (care se ridica si la 40% in unele zone).

titan-dione-rings-cassini-holiday-treats-12-22-2011

 

      Cea mai mare luna a planetei Saturn este Titan. Aceasta este invelita in gheata, dar oamenii de stiinta cred ca dedesubt sa afla o mare cantitate de apa: un ocean.

      NASA a obtinut recent informatii in aceasta privinta prin intermediul navei lor cosmice, Cassini, lansata in spatiu in 1997. Nava a ajuns pe orbita lui Saturn in 2002 si, timp de 10 ani, a dezvaluit informatii cercetatorilor despre Titan. Astfel au aflat ca grosimea stratului de gheata variaza pe suprafata lunii, ceea ce inseamna ca oceanul de dedesubt ar incepe sa inghete. Insa daca ingheata, apele lui nu vor intretine viata.

050913_titan_false_02

     Cercetatorii dau de inteles ca oceanul de pe Titan are o densitate ridicata: apa sarata are o densitate mai mare decat cea dulce pentru ca prezenta sarii adauga greutate respectivei cantitati de apa. Ei sunt de parere ca acest ocean este la fel de sarat ca Marea Moarta (localizata intre Israel si Iordania), dar cu o concentratie mai mare de saruri de sulf, potasiu si sodiu. Giuseppe Mitri, autorul studiului, declara: “Este un ocean foarte sarat, tinand cont de media salinitatii apelor de pe Pamant.” In medie, procentul salinitatii apei este de 3.5.

051228_iod_titan_04

     De asemenea, exista informatii si despre atmosfera de pe Titan: aceasta este compusa din 5% metan, ceea ce este curios pentru conditiile de aici. Specialistii cred ca in cazul metanului are loc un proces natural cum este circuitul apei in natura pe Pamant. Gazul metanul ar putea cadea, de fapt, pe suprafata lunii Titan sub forma unei ploi de metan. Din moment ce suprafata pe care cade este inghetata, metanul care se ridica in atmosfera vine din putinele locuri calde de pe Titan, mai spun cercetatorii.

070202_titan_cloud_02

      Acest nou studiu a fost publicat pe 1 iulie in revista de stiinta Icarus.

Sursa: http://www.mnn.com

Surse foto: http://www.space.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>