Pages Navigation Menu

Descoperind China. Suferinta sau frumusete?

Descoperind China. Suferinta sau frumusete?

     Frumusetea este relativa si raportata la mentalitatile si perceptiile oamenilor din fiecare tara. Poporul chinez este cunoscut pentru traditiile sale. In vremurile stravechi, femeia era vazuta ca o fiinta lipsita de importanta. Pentru parinti era considerata o gura in plus de hranit, pentru barbati, o masina de nascut fii iar pentru socrii o intrusa, fiind inferioara mamei barbatului.

     Cu toate acestea, femeia era supusa la diverse ritualuri “de frumusete”.  Cel mai cunoscut ritual este cel al legarii picioarelor. Ne intrebam insa daca meritau femeile sa indure atata suferinta doar pentru a fi considerate frumoase.

Daily mail UK

Daily mail UK

      Ritualul in sine nu este doar dureros, ci desprins parca din filmele de groaza. Totul incepea cu o baie calda la picioare, nu in apa, cum v-ati inchipuit, ci in sange de animal impreuna cu o mixtura de plante. Mama fetei ii masa picioarele dupa care ii rupea toate degetele, in afara de cel mare, cele rupte fiind legate de talpa cu o fasie de matase. Ceea ce este socant este faptul ca acest ritual era aplicat fetitelor inca de la varsta frageda, intre 4 si 7 ani, uneori chiar si celor de 2 ani. O data la doua zile, bandajul era schimbat cu unul nou, piciorul fiind strans din ce in ce mai tare. Fetele erau obligate sa mearga pe jos distante cat mai lungi, astfel incat greutatea corpului sa apese pe degetele rupte, intensificand durerea si dandu-i piciorului forma dorita.

     Picioarele legate erau simbolul suprem al frumusetii si al statusului social in China, fiind considerat chiar mai important decat personalitatea sau abilitatile unei femei. Deformarea picioarelor determina femeia sa mearga pe calcaie, usor si cu pasi mici, leganandu-si trupul pentru a-si pastra echilibrul, lucru considerat foarte atragator pentru barbati de altfel. Se spune ca fetele indurau durerea pentru a se putea marita cu un barbat bogat.

Descoperind China1

     Din fericire, acest obicei a fost interzis in anul 1912, insa, timp de aproape 1000 de ani, acest ritual a definit termenul de frumusete in China. Noi preferam sa pastram imaginea chinezoaicelor imbracate in chimonourile specifice si cu machiajul traditional si sa dam uitare obiceiurilor dureroase din trecut.

     P.S: Daca sunteti pasionati de China si de traditiile sale stravechi, va invit sa cititi cartea “Floare-de-zapada si evantaiul secret” de Lisa See, o carte ce va plimba prin China secolului XIX, cu povestile sale pierdute, uitate sau ascunse in mod deliberat.  

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>